In ‘Roofkunst’, geregisseerd door Emmy-winnaar Hans Pool, onderzoekt Erik Dijkstra de omstreden herkomst van dit soort kunststukken. Hij kijkt of wat binnen de context van die tijd legitiem leek, nog wel past in ons huidige tijdsgewricht.

Afleveringen

Aflevering 1: De Diamant van Banjarmasin 

roofkunst-e05-indonesie-stills-00066337

De diamant van Banjarmasin behoorde ooit tot de sultan van Banjarmasin. Nadat de sultan kwam te overlijden in 1859 werd de stad met geweld overgenomen door Nederlandse troepen en werd de diamant als roofbuit meegenomen naar Nederland. De diamant belandde uiteindelijk in het depot van het Rijksmuseum en is sinds een paar jaar onderdeel van de vaste collectie. Erik Dijkstra spreekt onder andere Hilmar Farid, directeur van het ministerie van cultuur in Indonesië. Ook spreekt hij met verschillende afstammelingen van het sultanaat van Banjarmasin. Als de diamant terugkeert naar Indonesië, van wie zou deze dan zijn en waar zou die naartoe gaan?

Deze aflevering is nu te zien op NPO Start.

Aflevering 2: De verenkroon van Moctezuma

roofkunst-e06-mexico-stills-00958932

In 1519 bereikte een leger van Spaanse veroveraars onder leiding van Hermán Cortés de oevers van Mexico. Cortés werd hartelijk verwelkomd door de Azteekse heerser Moctezuma II, die hem een verenkroon cadeau gaf. Een historische gebeurtenis die uiteindelijk uitmondde in de bloederige kolonisatie van het Zuid-Amerikaanse continent. Vijfhonderd jaar later kan het object aanschouwd worden in het museum van Volkenkunde in Wenen. Erik Dijkstra onderzoekt hoe het daar terecht is gekomen. Wat vinden de presidenten van Oostenrijk en Wenen van deze kwestie? Hoe kijken onderzoekers aan tegen mogelijk vervoer van de breekbare en waardevolle verenkroon?

Deze aflevering is te zien op vrijdag 2 juni om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Aflevering 3: De vernietiging van het Zomerpaleis

roofkunst-e07-china-stills-00069273

In 1860 vernietigden Franse en Engelse troepen het Zomerpaleis in Beijing. Vele objecten die tijdens de verwoesting van het paleis werden meegenomen maken deel uit van private kunstcollecties of zijn beland in diverse musea in Europa en Amerika. The Zodiac Heads zijn symbool komen te staan voor de verwoesting en ondergang van het Zomerpaleis, wat men in China 'de eeuw van de vernedering' noemt. Hoewel een aantal van de hoofden gevonden of teruggekocht zijn, is een deel nog steeds spoorloos verdwenen. Gaat het de Chinese overheid lukken alle twaalf hoofden weer bij elkaar te brengen, en hoe ver zijn ze bereid hiervoor te gaan?

Deze aflevering is te zien op vrijdag 9 juni om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Aflevering 4: De schatten van Benin

roofkunst-e08-benin-stills-00018983

In 2018 startte president Macron tijdens een trip naar Afrika eindelijk de dialoog over roofkunst. Zijn eerste initiatief was om een collectie van 26 objecten terug te geven aan Benin. Musée du Quai Branly nam deel aan een onderzoek, dat resulteerde in het besluit om in 2022 de schatten te restitueren aan Benin. Maar één zeer geliefd voorwerp zit niet bij de teruggegeven voorwerpen. Gou, gesmeed door de smid van de koning, een prachtig en levensgroot ijzeren beeld van een god blijft in Parijs achter. Erik Dijkstra onderzoekt waarom dit specifieke object niet is teruggegeven. En waarom doet het museum zo geheimzinnig over dit goddelijke beeld?

Deze aflevering is te zien op vrijdag 16 juni om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.