Sfeerfoto van Pauw en Witteman
Pauw en Witteman
Pauw en Witteman

De historische dagelijkse talkshownpo1

De historische dagelijkse talkshow
Pauw en Witteman

Ronald Plasterk & Esther de Lange over corruptie in de Europese Unie

03-02-2014
Corruptie kost de Europese Unie jaarlijks 120 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie dat vandaag gepresenteerd werd. Volgens de commissie is de omvang adembenemend. In het rapport wordt onder meer voorgesteld dat vertrekkende bewindslieden en parlementarirs beperkt moeten worden in hun mogelijkheden over te stappen naar het bedrijfsleven.

Eurocommissaris Malmstrm wil dat corruptie harder wordt aangepakt. Zo moet er strengere controle, vervolging en bestraffing zijn. Ook moeten politieke partijen heldere gedragscodes en financieringsregels hanteren. De Nederlandse aanpak van corruptie kan als voorbeeld dienen voor andere landen in de Europese Unie. Brussel prijst het Nederlandse model waarbij het voorkomen en opsporen van corruptie op nationaal en lokaal niveau gecombineerd wordt aangepakt. Ook benadrukt de commissie dat veruit de meeste Nederlanders corruptie verwerpelijk vinden: "In Nederland wordt van oudsher veel waarde gehecht aan integriteit, schrijft zij.

Vanavond spreken we erover met Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Wat gaat Nederland doen om corruptie nog verder tegen te gaan en wat kunnen andere Europese landen van Nederland leren? Ook schuift Esther de Lange aan. Zij is europarlementarir en CDA-lijsttrekker in Europa.