Het Gelderse dorp Vorden schrapt de geplande herdenking van Duitsers op 4 mei. De gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, is bang dat een aangekondigde demonstratie van anti-fascisten van het Comit Vorden Fout uit de hand zal lopen. Er zouden misschien rond de 50 mensen komen om te protesteren en dat zou genoeg zijn om de orde te verstoren.
Bond van Antifascisten en oud-Verzetstrijders Nederland
De organisatie van de Dodenherdenking wilde het in eerste instantie mogelijk maken om na de reguliere herdenking via de graven van Duitse militairen de begraafplaats te verlaten.
De linkse bond van Antifascisten en oud-Verzetstrijders Nederland (AFVN) vindt het "een wijs besluit" dat de herdenking van Duitsers niet doorgaat. De groep noemt burgemeester Aalderink van Vorden een "bange burgemeester", die gezwicht zou zijn voor kritiek van onder meer het Nationaal Comit 4 en 5 mei. De Dodenherdenking in Vorden gaat verder wel gewoon door.
Gerechtshof in Arnhem
Vorig jaar verbood een rechter ook al een tocht langs het Duitse graf. In hoger beroep oordeelde het gerechtshof in Arnhem echter dat het 4 Mei Comit Vorden zelf mag weten hoe de herdenking wordt ingericht, als dat maar zorgvuldig gebeurt.
Schrijver en presentator Tommy Wieringa reisde voor de televisieserie De Grens langs het gebied rondom de Duitse en Nederlandse grens. Samen met de Vordense burgemeester Henk Aalderink en de schrijvers Adriaan van Dis en Jessica Durlacher gaat Wieringa bij Pauw & Witteman in op de Nationale Dodenherdenking. Moeten we grenzen stellen aan de herdenking op 4 mei of moet iedereen herdacht kunnen worden?