Sfeerfoto van Pauw en Witteman
Pauw en Witteman
Pauw en Witteman

De historische dagelijkse talkshownpo1

De historische dagelijkse talkshow
Pauw en Witteman

Joop Bouma en Martijn Roessingh (05-04-2013)

5 apr 2013

Staan er Nederlanders op de lijst van belastingontduikers? Deze vraag heeft de Tweede Kamer gesteld aan staatssecretaris Weekers van Financin. Hij zegt dat 'het nu zaak is om de lijst op kantoor te krijgen en hem te onderzoeken'. Inmiddels heeft hij verloven van zijn ambtenaren ingetrokken om de lijst na te pluizen van miljonairs met geld.

Gisteren kwam aan het licht dat onderzoeksjournalisten uit verschillende landen, waaronder die van dagblad Trouw, voor het eerst een groot databestand in handen hebben gekregen met gegevens van honderdduizend offshore-bedrijven in belastingparadijzen. Dit zijn rekeningen van onder meer politici, wapenhandelaren en zakenmensen wereldwijd.

Gelekt bestand
Op de lijst staan bekende mensen aangewezen als belastingontduikers. Hun namen zijn afkomstig van een gelekt bestand van twee grote trustkantoren die belastingzaken voor hen regelen. Zo blijkt de campagneleider en penningmeester van de Franse president Hollande geld weg te sluizen naar belastingparadijzen. Maar Hollande zei 'niets te weten van de belastingontduiking'.

Vanavond in Pauw & Witteman gaan journalisten van dagblad Trouw Joop Bouma en Martijn Roessingh in op het gelekte databestand met belastingontduikers. 

Volg Joop Bouma ook op Twitter. 

 

 

Populair bij BNNVARA