De historische dagelijkse talkshow

Marc Schmidt (04-10-2012)

04-10-2012

Met zijn documentaire De Regels van Matthijs won regisseur en geluidsman Marc Schmidt de Grand Prix op het prestigieuze Zwitserse Filmfestival Visions du Rel in Nyon. De film draait nu op het Nederlands Film Festival in Utrecht en is genomineerd in de categorie Beste Lange Documentaire. Ook maakt Schmidt kans om een Gouden Kalf te winnen voor Beste Montage. Vanavond vertelt hij over zijn bijzondere film en wordt bekend of hij ook de Publieksprijs heeft gewonnen.

Meeslepend
De Regels van Matthijs
gaat over de 45-jarige autistische Matthijs die het Syndroom van Asperger heeft.  Hij is continu in gevecht met de wereld om zich heen. Andere mensen ervaart hij als onvoorspelbaar en onbetrouwbaar, omdat ze zich niet lijken te houden aan zijn manier van denken. De regisseur is een jeugdvriend van de hoofdrolspeler en nam ieder gesprek met hem op. Dit alles ontaarde in een meeslepende documentaire.  

Filmwetenschap
Marc Smidt studeerde filmwetenschap in Utrecht en audiovisuele techniek in Stuttgart. Na zijn studie aan de Kunstacademie in Tilburg werkte hij aan uiteenlopende filmproducties. Nu houdt hij zich volledig bezig met documentaire films voor televisie, bioscoop en musea.

===

De Regels van Matthijs wordt uitgezonden bij de NCRV op: maandagavond 8 oktober om 23:05 uur op Nederland 2.