Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Zieke Emma Post richt nieuwe stichting op

20 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Emma Post
De zieke Emma Post mag van de rechtbank het geld dat een voor haar opgerichte stichting verzamelde niet gebruiken voor een medische behandeling. Ze was in maart te gast bij Pauw
Voor de aan leverkanker lijdende Emma Post werd veel meer geld ingezameld dan voor een overlijdensverzekering. Van de 55 duizend euro die binnenkwam, konden nog acht anderen met hetzelfde probleem geholpen worden. De door kanker doodzieke Post wilde het surplus graag gebruiken voor een behandeling in het buitenland. Haar voormalige vrienden van de stichting en uiteindelijk de rechter staken daar een stokje voor.
Post ging in hoger beroep tegen die uitspraak, maar startte tegelijk gesprekken met de bestuursleden Michiel van Oostrum en Floris Pyl. De zaak is nu geschikt en hoger beroep is van de baan. De stichting Last Post is overgedragen aan Emma Post en bestaat in middels niet meer. 
In maart deed Emma bij ons in de uitzending haar verhaal.
Stichting Kwaliteit Palliatieve Zorg  (KPZ) is nu de naam en Emma Post werkt ervoor. KPZ is een klein onafhankelijk onderzoek- en adviesorgaan. De aankomende maanden zal Emma veel werk gaan steken in onderzoek naar de huidige kwaleitsnormeringen en richtlijnen van de gezondheidszorg op   nationaal en internationaal   niveau. Tegenover het AD laat ze weten: "Het gaat gelukkig goed met me, er wordt hard gewerkt aan genezing. Maar zelfs als ik dood zou gaan, kan ik nog geen geld van de stichting aan mezelf toekennen.’"
Ze is nu wel in loondienst van KPZ en gaat zich voor de stichting inzetten om de zorg te onderzoeken. Onderzoeken waarom de wet- en regelgeving zo ingewikkeld is in Nederland. Ze wil, zo zegt ze zelf, expertise opbouwen en daarna zaken onderzoeken waar ze zelf tegenaan loopt. Ze geeft een voorbeeld: "Zo kreeg ik afgelopen vrijdag medicijnen voorgeschreven door mijn arts. Maar het ziekenhuis kan dat niet declareren omdat hij buitenlands is, en ze mogen me ook niet zonder zorg wegsturen. Vervolgens zit ik daar drie kwartier te wachten. Kijk, daar wil ik wat aan gaan doen.’’ 
Benieuwd naar het onderzoek van Emma's stichting of interesse in een samenwerking? Volg haar dan ook op Facebook en blijf op de hoogte.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA