Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Week tegen Pesten 2019: Bewegen voor respect

  •  
23-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
wellantcollege

Vandaag begint de Week tegen Pesten. Het Wellantcollege in Aalsmeer besteedt hier dit jaar extra aandacht aan, door het lanceren van een nieuwe doorlopende leerlijn over respect voor anderen. De leerlijn is een reactie op de afgenomen beschikbaarheid van speciaal onderwijs voor leerlingen met gedragsproblemen. Initiatiefnemer Arnold Le Belle, mentor en docent op het Wellantcollege, hoopt dat zijn leerlijn andere scholen inspireert om ook meer aandacht te besteden aan respect op school.

De laatste jaren is de beschikbaarheid van speciaal onderwijs voor kinderen met gedragsproblemen in Nederland afgenomen. Scholen hebben zorgplicht: ze moeten alle kinderen aannemen, ook als ze extra zorg nodig hebben. Op deze manier wil het ministerie van Onderwijs voorkomen dat kinderen meteen in hokjes worden geplaatst. De school is als eerste verantwoordelijk om zorg te bieden aan hun leerlingen. Wanneer een kind de juiste zorg niet op zijn of haar school kan krijgen, is het de taak van deze school om een passende, alternatieve plek te vinden voor de leerling.

Problemen op school onvermijdelijk

De komst van de zorgplicht bracht een aantal jaar geleden onvermijdelijke problemen met zich mee voor het Wellantcollege. Volgens Le Belle komt dat onder andere doordat sommige leerlingen, die bijvoorbeeld een moeilijke thuissituatie of sociale beperking hebben, de verantwoordelijkheid en vrijheid van een openbare leeromgeving niet aankunnen. De school heeft bijvoorbeeld vaker te maken gekregen met leerlingen die tijdens schooltijd winkeldiefstal pleegden. Het overplaatsen van een leerling naar een geschiktere plek kan soms jaren duren. In de tussentijd moet het kind wel een goede behandeling krijgen.

Arnold Le Belle, Wellantcollege Aalsmeer

Arnold Le Belle, Wellantcollege Aalsmeer

© Arnold Le Belle, Wellantcollege Aalsmeer

Twee jaar wachten op overplaatsing

Een leerling die moeilijkheden met zich mee brengt kan niet zomaar overgeplaatst worden. Het overplaatsen kan soms wel twee jaar duren. “Daardoor blijven ook kinderen met extreme problemen nog lang in de klas, hier moet een oplossing voor zijn, voor de leerling en klasgenoten.”

De zorg die de school kan bieden, is volgens Le Belle niet altijd genoeg. “Kinderen met een sociale beperking krijgen niet allemaal steun van thuis en raken emotioneel in de knoei. Scholen kunnen tot op zekere hoogte zorg bieden aan deze kinderen, maar soms is het voor beide partijen beter dat er een plek wordt gezocht die beter bij het kind past.”

Dans en theater voor meer respect op school

De oplossing vond het Wellantcollege dit jaar in een lesprogramma over respect, waarin dans, theater en kunst centraal staan. De school ontvangt hiervoor subsidie van het Fonds Cultuurparticipatie. Door het bedenken en uitvoeren van verschillende kunstprojecten en dans- en theatervoorstellingen leren de scholieren hun eigen gevoelens over respect te uiten en zich in te leven in wat respect betekent voor kinderen uit andere culturen of sociale omgevingen. “Verschillende kinderen hebben verschillende begrippen van respect. Een kind met autisme voelt zich niet op dezelfde manier respectvol behandeld, als een kind dat makkelijker om kan gaan met drukke sociale situaties. Hetzelfde geldt voor kinderen uit andere culturen." Volgens Le Belle helpt het programma leerlingen om te begrijpen wat respect voor hun klasgenoten betekent.

wellantcollege 2

Tijdens de introductieweek begin september maakten de leerlingen samen een dansvoorstelling genaamd “Respect in Beweging”. De leerlingen hadden volgens Le Belle tot verbazing van veel ouders geen probleem met het dansen voor een groot publiek. “Tijdens de introductieweek van de brugklas zijn de sociale rollen nog niet verdeeld. Leerlingen voelen zich daardoor vrijer om te dansen en bewegen.” Le Belle hoopt dat zijn initiatief ook andere scholen inspireert om een positieve toon te geven aan de Week tegen Pesten 2019.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.