Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

“We zijn de regie kwijt over onze portemonnee”

24 okt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
Forse kritiek heeft de PVV op het financiële beleid van Europa, dat benadrukte Kamerlid Teun van Dijck vrijdagavond aan tafel bij Pauw. Dat Nederland nu 642 miljoen als naheffing moet betalen, noemt Van Dijk ‘een brevet van onvermogen’ voor de regering.
Kritiek heeft Van Dijck op VVD en D66. “Elk kwartaal moeten we bijbetalen en elke keer hoor ik VVD en D66 zeggen dat ze dat niet gaan doen, maar als het puntje bij het paaltje komt wordt het geld wel overgemaakt.”

Kamerlid Wouter Koolmees (D66) spreekt Van Dijck daarop niet tegen. “Als de Nederlandse economie harder groeit dan die in Italië, dan moeten we een groter deel betalen. Door de nieuwe rekenmethode van de EU is de economie van bijvoorbeeld Italië minder hard gegroeid, waardoor wij nu meer moeten betalen.”

Koolmees pleit zelf voor een nieuwe begrotingssystematiek. “Iedere keer hebben we discussie over mee- en tegenvallers, maar we hebben een systematiek afgesproken en daar moeten we ons aan houden.”