Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Waarom word je zo nat van miezer?

  •  
09-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
807 keer bekeken
  •  

Deze vraag die gisteren door Lucas Waagmeester aan weerman Peter Kuipers Munneke werd gesteld, heeft de redactie van Pauw getriggerd. Want waarom word je nou zo nat van miezer? Je kijkt uit het raam en denkt: het valt wel mee met de regen. Vervolgens stap je op de fiets en kom je zeiknat aan op de plaats van bestemming. Hoe kan dit?

Peter Kuipers Munneke gaf, zonder voorbereiding, de volgende verklaring aan tafel bij PAUW. Stel je het volgende voor: in een ruimte van één kubieke meter bevinden zich een aantal regendruppels. Dit zijn in het geval van een ‘normale’ regenbui een stuk minder druppels, dan bij een miezerbui. In dezelfde kubieke meter lucht zitten tijdens een miezerbui veel meer regendruppels. Doordat de druppels bij miezer haast niet bewegen, verplaats je je door een stilstaande nevel. Daardoor word je even nat, als bij een ‘normale’ regenbui.

Miezer versus regen

Miezer bestaat uit enorm veel kleine druppeltjes van zo'n 0,5 millimeter, die uit laaghangende bewolking heel zachtjes op je neer vallen, als een spray. Maar waarom word je daar zo nat van? Miezerdruppels vallen rustig op je neer en spreiden zich uit, in tegenstelling tot grotere regendruppels, die juist van je af spatten. Doordat de miezerdruppels op je blijven liggen, word je natter van miezer dan van grote druppels.

Wat er ook voor zorgt dat je zo nat wordt, is de zogeheten oppervlaktespanning. Dat is de kracht die de druppel nodig heeft om zich bij elkaar te houden. Bij een regenbui vallen de druppels met een hogere snelheid naar beneden, waardoor de oppervlaktespanning niet groot genoeg is om de druppel bij elkaar te houden. Hierdoor spat de druppel van je af. Bij miezer vallen de druppels in een lagere snelheid omlaag. Ze zijn niet groot, waardoor de oppervlaktespanning groot genoeg is om de druppel volledig op jou neer te laten dalen en je nat te maken.

Peter Kuipers Munneke gaf dus zonder enig onderzoek bijna het juiste antwoord. Het volume zorgt er natuurlijk voor dat je natter wordt. Maar de belangrijkste verklaring is dat het water als een spray op je neer valt, op een veel lagere snelheid dan een regenbui. Hierdoor hebben de druppels voldoende oppervlaktespanning om op je neer te dalen en niet van je weg te spetteren. Daarom word je van een miezerbui vaak natter, dan van een ‘normale’ regenbui.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.