Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Van Noorwegen tot Noord-Korea: in deze landen wil je (geen) journalist zijn

15 aug 2017
  •  
leestijd 1 minuten
kaart
Mediatycoon Derk Sauer werd in Rusland een strobreed in de weg gelegd door het Kremlin, columnist Ebru Umar werd in Turkije gearresteerd omdat ze kritische tweets plaatste over president Erdogan, publiciste Yvonne Snitjer werd na 17 dagen opsluiting Libië uitgezet. Hoe ongebruikelijk persvrijheid is, laat de World Press Freedom Index jaarlijks zien.  
De topvijf van 2017 mag niet verrassen:
En de hekkensluiters evenmin:
177. Syrië
178. Turkmenistan
179. Eritrea
180. Noord-Korea
In een klimaat waarin newspeak en ‘alternatieve feiten’ zegevieren, zou je zeggen dat de pers in de Verenigde Staten aan vrijheid inlevert, maar die daling is klein. In 2016 stond de VS op plaats 41 in de rangorde, dit jaar op de plek 43.

In de naam van veiligheid

Het Verenigde Koninkrijk daalde in een jaar tijd eveneens twee plaatsen. Volgens de krant The Independent heeft dat alles te maken met de harde hand waarmee de Britse autoriteiten — in de naam van veiligheid — de vrijheid de kop in drukken.    
Na de aanslag op de Tower Bridge, waarbij meerdere personen werden geramd door een auto, kondigde premier Theresa May aan het internet aan banden te zullen leggen, ‘om de risico’s van online extremisme te minimaliseren’.
Nederland zakte ten opzichte drie plaatsen ten opzichte van vorig jaar, toen de Nederlandse pers met zilver naar huis ging.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA