NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Stoppen met arbeidsmigranten om Nederlandse werklozen te helpen is 'te makkelijk' volgens woordvoerder werkgeversvereniging

15 jan 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Limmen
CNV voorzitter Maurice Limmen wil dat werkgevers stoppen met arbeidsmigranten. Er zijn in Nederland veel werklozen die het arbeidstekort kunnen opvullen zonder dat daarvoor buitenlandse arbeidskrachten ingezet hoeven worden. Jannes van der Velde, woordvoerder van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN), vindt dit te makkelijk gezegd.  
Volgens Limmen zijn er in Nederland 1,2 miljoen mensen die willen werken, maar gedwongen langs de kant blijven staan. Onder deze groep bevinden zich veel oude mensen met een beperking en Nederlanders met een migratieachtergrond. Volgens Limmen wordt deze groep vergeten als werkgevers uitwijken naar het buitenland om een personeelstekort op te vullen. 
Volgens Limmen is het de schuld van de werkgevers zelf dat er een tekort heerst. ‘Er is te weinig geïnvesteerd in opleidingen en vaste contracten, waardoor het lastig is geworden om goede vakmensen te vinden.’ Werkgevers hebben zodoende de krapte op de arbeidsmarkt zelf veroorzaakt. Zo zijn er in de bouw door de crisis veel mensen op straat gezet die nu niet willen terugkomen, omdat ze alleen maar as zzp’er aan de slag kunnen.
Ook de horeca heeft zijn eigen graf gegraven. Door jarenlang geen cao af te sluiten en slechte arbeidsvoorwaarden in stand te houden, wil men daar niet meer werken. ‘Boontje komt om zijn loontje’ vindt Limmen.
Limmen wil dat de politiek werkgevers oproept om niet naar het buitenland uit te wijken, maar te investeren in het arbeidspotentieel van de 1,2 miljoen mensen die geen baan hebben.
De ambitie om te investeren in de arbeidspotentieel van de 1,2 miljoen mensen zonder werk wordt gedeeld door de AWVN, aldus woordvoerder Jannes van der Velde. 'Deze ambitie kan niet worden opgelost door te stoppen met arbeidsmigranten.'
Van der Velde beschrijft twee punten waardoor die de instroom van arbeidskrachten uit het buitenland in stand houden. Aan de ene kant wordt de instroom mogelijk gemaakt door Europese wetgeving, die EU burgers het recht geeft om in andere lidstaten aan het werk te gaan. Aan de andere kant zijn er tekorten die niet opgevuld kunnen worden uit de werkloze populatie omdat er te weinig mensen zijn met een geschikte opleiding, die wel door buitenlandse arbeidskrachten kan worden opgevuld.
De claim van Limmen dat werkgevers niet mogen klagen over het personeelstekort, omdat zij niet hebben geïnvesteerd in het opleiden van vakmensen, vindt Van der Velde te makkelijk. Volgens hem is het niet in te schatten hoe de arbeidsmarkt er in de toekomst uitziet. Zodoende is het niet te voorspellen waarin geïnvesteerd moet worden om problemen als personeelstekorten in de toekomst kunnen pareren.
'Uiteraard is het schrijnend dat er een groep van 1,2 miljoen mensen is waarvan een deel wel wil werken. Er moet ook hard worden gewerkt om dit cijfer terug te dringen, maar dit is niet aan de werkgevers om op te lossen, dit is een taak voor de hele samenleving,' besluit Van der Velde.

Meer over:

, ,