Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Spaanse en Catalaanse regeringen met elkaar op ramkoers

  •  
18-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Catalunya
De politieke crisis in Spanje duurt voort. Na een verklaring van de Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont en een reactie van de Spaanse regering, liggen de regeringen op ramkoers.
Donderdagochtend kwam Puigdemont met een verklaring : “Ik ga het parlement van Catalonië de opdracht geven de onafhankelijkheid uit te roepen zolang Madrid blijft dreigen met maatregelen om hier in te grijpen.” De uitspraak is door de regering in Madrid opgevat als dreigement.

Onafhankelijkheidsverklaring

Afgelopen woensdag verklaarde de Spaanse regering nog dat Puigdemont regionale verkiezingen moest organiseren en af moest zien van een onafhankelijkheidsverklaring.
Correspondent Rop Zoutberg zei in het NOS Journaal : “Het antwoord daarop is dus heel duidelijk, hij gaat de onafhankelijkheid doorzetten. Dat betekent ook dat de weg vrij is voor strenge maatregelen die Madrid al heeft aangekondigd. Madrid heeft verklaard dat er niet te onderhandelen valt over een referendum, dat van het begin af aan illegaal is geweest.”

Artikel 155

De woordvoerder van de Spaanse regering, Iñigo Mendez de Vigo, reageerde  op Puigdemont: “De Spaanse regering heeft besloten dat de houding van de regering in Catalonië reden is om door te gaan met het uitvoeren van de maatregelen als omschreven in artikel 155 van de grondwet.”
Hoe gaat het dan nu verder? Zoutberg: “De volgende stap staat heel nadrukkelijk omschreven in dat grondwetsartikel. Dat betekent dat het regiobestuur van Catalonië door Madrid aan de kant zal worden gezet. Er komt een bewindvoerder die de komende tijd moet gaan kijken of er nieuwe verkiezingen moeten komen en wanneer die moeten plaatsvinden.”
Het is de bedoeling van Madrid dat Catalonië vanaf zaterdag niet langer zelfbestuur heeft. “Een directe overname van het bestuur in de deelstaat, je mag verwachten dat dat opnieuw tot grote protesten in de straten van Barcelona zal leiden,” denkt Zoutberg.

Crisis is de schuld van Catalonië

Sinds de grondwet in 1978 werd ingevoerd is het niet eerder voorgekomen dat de Spaanse regering een beroep doet op het wetsartikel. “Niemand mag er aan twijfelen dat de regering alle middelen zal gebruiken om de orde te herstellen. We willen de negatieve spiraal in Catalonië doorbreken. De enige oorzaak daarvan zijn de Catalaanse leiders,” sloot Mendez de Vigo zijn verklaring af. “De onzekerheid veroorzaakt grote schade aan de inwoners van Catalonië.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.