Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Ruim 26 jaar cel voor Jawed S.

14 okt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Jawed S.
De 20-jarige Afghaan Jawed S. is veroordeeld tot 26 jaar en acht maanden cel voor het neersteken van twee Amerikaanse toeristen vorig jaar zomer op het station Amsterdam Centraal. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank maandag bepaald.
Begin september eiste het Openbaar Ministerie een celstraf van 25 jaar tegen Jawed S., omdat de aanklager de kans op herhaling groot achtte. De 20-jarige S. toonde tijdens de zittingen geen spijt, maar een ‘zekere mate van trots’, aldus de aanklager. Volgens het OM had S. een terroristisch motief.

"Heel soms zijn er strafzaken die groter zijn dan de verdachte zelf. Iedereen had hier slachtoffer kunnen worden", zei de officier van justitie in haar betoog.

Wraak

S. kwam als 16-jarige vluchteling in 2015 alleen in Duitsland aan. Uit onderzoek blijkt dat hij geradicaliseerd is nadat zijn asielaanvraag in 2017 was afgewezen. Tijdens de strafzaak zei S. tegen de rechter dat hij op 31 augustus 2018 vanuit Duitsland naar Nederland reisde, omdat hij ‘wraak wilde nemen’. Hij was woedend op Nederlanders vanwege Geert Wilders en diens plannen voor een cartoonwedstrijd.

Psychologisch onderzoek

Voorafgaand aan de strafzaak is S. onderzocht door deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Hij weigerde alleen om mee te werken aan het psychologisch onderzoek en keek de psycholoog geen eens aan en lachte hem soms uit. Volgens de geradicaliseerde S. was hij altijd al zo gelovig, en is hij mentaal kerngezond.

Reconstructie

Politie-agenten hadden Jawed S. even voordat hij toesloeg al op de korrel. Zogenoemde ’spotters’, speciale agenten van de politie op het Centraal Station, zagen hem en vonden al dat hij apart gedrag vertoonde. Bij PAUW vertelde de toenmalig politiechef van Amsterdam, Pieter-Jaap Aalbersberg, hoe zijn collega's destijds te werk zijn gegaan.

Meer over:

, , , , , , ,