Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

OM eist 25 jaar cel tegen messteker Amsterdam Centraal Jawed S.

3 sep 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Jawed S.
De man die vorig jaar op station Amsterdam Centraal twee Amerikaanse toeristen neerstak, krijgt wat het Openbaar Ministerie betreft 25 jaar gevangenisstraf. De toen 19-jarige Afghaan Jawed S. nam de trein vanuit Duitsland naar Amsterdam om wraak te nemen voor uitlatingen van Geert Wilders.
Daar stak S. twee Amerikaanse toeristen neer.  “Zijn intentie was wraak nemen op het volk dat Wilders zijn gang laat gaan." vertelt zijn advocaat mr. Van der Woude. "Hij heeft ook gezegd, dat hij het weer zou doen als Wilders het weer doet. Dat is kennelijk een waarschuwing aan de rest van Nederland en de regering. Ik kan dus in belangrijke mate meegaan in betoog van OvJ.” Wel betwist mr. Van der Woude dat zijn client de politieagenten heeft bedreigd met een mes. Volgens hem was Jawed S. juist op de vlucht. "Het was niet zijn opzet om de agenten te bedreigen."
Politie-agenten hadden Jawed S. even van te voren al op de korrel. Zogenoemde ’spotters’, speciale agenten van de politie op het Centraal Station, zagen hem en vonden al dat hij apart gedrag vertoonde. Hoe dat in zijn werk ging vertelde politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg al eerder bij Pauw.
De officier van justitie eist nu dus 25 jaar cel tegen S. wegens poging tot moord met terroristisch oogmerk. Ze zegt dat zij de grenzen van het strafmaximum heeft opgezocht voor deze dubbele poging tot moord met terroristisch oogmerk. “De verdachte toont ook geen spijt, wat leed toevoegend is. Daarom eis ik een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 25 jaar. De maatschappij moet maximaal tegen deze man worden beschermd.” 
Jawed S. had een opgerold gebedskleed bij zich, een tweede mes en een rituele reinigingstekst. Volgens een Midden-Oostendeskundige probeerde S. zich nadat hij werd neergeschoten op zijn rechterzijde te draaien, een islamitisch gebruik voor de overledenen. Via de gevangenistelefoon heeft S. gesprekken gevoerd met zijn ouders in Afghanistan. Opmerkelijk, want tijdens zijn asielprocedure in 2015 verklaarde S. nog dat moeder overleden was en zijn vader verdwenen. De vader zegt na de aanslag telefonisch dat hij en alle inwoners van het dorp trots zijn op wat hij heeft gedaan. 
S. zou voor een goede naam van de provincie Logar, en heel Afghanistan hebben gezorgd. Ook zegt S. dat hij via de ene vijand de andere vijand heeft geraakt: Amerikanen.

Meer over:

, , , ,