Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Raymond van Barneveld na uitschakeling op WK Darts: "Dit vergeef ik mezelf nooit"

  •  
16-12-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
Raymond van Barneveld
Het mocht niet zo zijn voor topdarter Raymond van Barneveld. Hij wilde nog één keer schitteren op het hoogste podium.  Maar de vijfvoudig wereldkampioen verloor in de eerste ronde van underdog Darin Young, met uitschakeling op zijn 28e en allerlaatste WK én het definitieve einde van zijn loopbaan tot gevolg.
De druk was uiteindelijk te groot. Hij moest en zou het nog een keer laten zien op topniveau. Gesteund door zijn beroemde en beruchte Barney Army. Ook in Alexandre Palace werd hij weer luidkeels gesteund door een grote hoeveelheid fanatieke aanhangers. Maar zo kreeg Van Barneveld uiteindelijk niet het afscheid dat hij hoopte en ook wel verdiende. 
Na afloop was het niet zozeer de wedstrijd zelf waar de dartswereld over napraatte, maar vooral de keiharde manier waarop Van Barneveld over zijn uitschakeling oordeelde. Hij was in het verleden vaak hard voor zichzelf geweest en ook nu was hij in Londen meteen na zijn uitschakeling weer ongenadig hard voor zichzelf. "Deze ramp hier ga ik mezelf nooit vergeven. Dit is een teleurstelling die ik de rest van mijn leven elke dag met me mee moet dragen. Ik walg van mezelf,” sprak Van Barneveld tegenover de pers.
Van Barneveld zat een maand geleden bij PAUW om te praten over zijn boek Game Over, waarin juist ook deze schaduwkant van zijn carrière duidelijk naar voren komt. De laatste wereldtitel van Barney dateert uit 2007, maar de drang en wil om te winnen is nooit kleiner geworden. En dat is pijnlijk voor de Hagenees. 

In zijn boek beschrijft Van Barneveld dat hij in zijn jeugd nogal verlegen en onzeker was. Hij had als jonge jongen, opgroeiend in de Haagse binnenstad, weinig vriendjes. Hij zat veelal alleen op zolder te spelen. Hij vond dat hij nergens goed in was. Hij kon eigenlijk niets, vond hij. Hij had wel van alles geprobeerd; voetballen, taekwondo. Maar nooit viel iets zijn kant uit. Totdat hij met zijn vader een keer in een bar in Den Haag pijltjes ging gooien en de mensen daar zagen dat het best wel aardig ging. 

Hij kreeg een dartboard voor zijn verjaardag en vanaf dat moment was het trainen, trainen en nog eens trainen. Hij werd steeds beter. Tot zijn eigen verbazing - want hij zag zichzelf nog steeds als dat jongetje dat niets kon - ging hij op een gegeven moment naar het buitenland voor toernooitjes. En Van Barneveld groeide uiteindelijk uit van postbode tot vijfvoudig wereldkampioen darts.
Rapper Donnie is van kleins af aan al fan van Barney. "Ik was een kleine jongen en wij keken thuis altijd darts op tv. Raymond won in 2003, dat zag ik toen en dat vond ik zo mooi. Hij is een echte winnaar, snap je. Er is voor hem maar één ding en dat is winnen. Dat vind ik mooi. Hij maakte in 2006 de overstap naar de PDC en toen zei iedereen: jij gaat niet van Phil Taylor winnen. En toen versloeg hij Taylor in een sudden death leg."
Voor Van Barneveld is winnen ongelofelijk belangrijk. Hij trekt zich een nederlaag ontzettend aan. Interview zoals na zijn laatste nederlaag heeft hij eerder gegeven. Bij een eerdere nederlaag sprak hij soortgelijke zware woorden over zichzelf na afloop. Daarover zei hij bij ons aan tafel: "Op dat moment overheerst gewoon complete schaamte. Naar mezelf toe, naar mijn familie, naar mijn land. En je wordt er gewoon op afgerekend. Een dag later zit je in het vliegtuig naar huis en lopen er twaalf giechelende mensen langs: There's only one Phil Taylor'. Soms durf je jezelf gewoon meer te vertonen, dat begrijpt niemand. Mensen zeggen wel eens: tweede is ook mooi. Nee, tweede is de first losers place. Niemand heeft het meer over je, want de maatschappij draait alleen maar om winnaars. En als je verliest ben jij degene die 's avonds geen oog meer dicht doet. Als dat vaker gaat gebeuren, en nog vaker gaat gebeuren, kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Dan kun je niet meer genieten van momenten dat het wel goed ging."

Zelf heeft Van Barneveld geen idee waarom hij zo hard voor zichzelf kan zijn. In maart 2019 verloor hij van Michael van Gerwen en zei hij na afloop dat hij wilde stoppen. "Weet je, ik wil die pijn niet meer. Het is goed zo", zei hij. Een dag later dacht hij: wat doe ik nou? Misschien zitten er toch nog een paar mooie toernooien in. Anders had ik me de rest van m'n leven afgevraagd: 'wat als...' Ik denk dat ik daar minder goed mee kan leven."

Van Barneveld heeft het geprobeerd, hij ging door en weet het nu. Uiteindelijk zullen wij, het Nederlands publiek, hem altijd blijven herinneren als groot dartskampioen en de man die de sport in ons land op de kaart heeft gezet. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.