Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Protesterende boeren voelen zich onterecht beschuldigd in discussie stikstofcrisis

  •  
01-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
protest boeren pauw

Op dinsdag verzamelden Nederlandse boeren in de vroege ochtend op het Malieveld voor een groot protest tegen het negatieve beeld dat van hen geschetst wordt door de stikstofcrisis. Boeren in Nederland vinden dat ze worden neergezet als milieuvervuilers, terwijl zij niet de enige uitstoters van stikstof zijn. Meer dan 400 tractoren reden het Malieveld op. Het protest heeft tot ruim 1100 kilometer file geleid.

75 tractoren zouden vandaag naar het Malieveld komen. Inmiddels zijn het er meer dan 400. Hoeveel demonstranten aanwezig zijn, is niet duidelijk. De dranghekken die door de gemeente van Den Haag zijn geplaatst, zijn omver gereden of weggehaald. Drie boeren die de veiligheid van omstanders in gevaar brachten door over de dranghekken heen te rijden, zijn gearresteerd.  

Drukste ochtendspits ooit

De demonstratie veroorzaakte ook de drukste ochtendspits ooit. De ANWB telde 1136 kilometer file, dat is ruim 600 kilometer meer dan normaal. Mensen die zich vanochtend in deze file bevonden, kregen te maken met zo’n 3000 minuten vertraging. Gelukkig waren ze uiteindelijk niet twee dagen te laat op kantoor: na 11 uur ’s ochtends waren de meeste verstoringen voorbij.

Een alternatieve route naar het Malieveld

Zelfs het strand van Scheveningen was vanochtend omgeven door tractoren, omdat Den Haag over de snelweg niet meer toegankelijk was. Via het strand wisten de boeren alsnog het overvolle Malieveld te bereiken.

Boeren voelen zich beschuldigd

De aanleiding voor de demonstratie is het debat rondom het stikstofprobleem. De Raad van State zette eind mei een punt achter het Programma Aanpak Stikstof, waardoor drie maanden later de stikstofcrisis uitbrak. Nederland moet de uitstoot van stikstof terugdringen, onder andere in de woningbouw, het vliegverkeer en de agrarische sector. Volgens D66 moeten boeren in Nederland de veestapel halveren, zodat de stikstofuitstoot van dieren verminderd wordt. De boeren vinden dit oneerlijk. Volgens hen wordt de agrarische sector beschuldigd, terwijl Schiphol en de woningbouw niet negatief uit de discussie komen.

Bart Kemp sprak dinsdagmiddag namens de protesterende boeren op het Malieveld de regering aan. Volgens de boeren is het natuurlijk dat landbouwdieren stikstof uitstoten, in tegenstelling tot het vliegverkeer of de woningbouw. “Wij zijn onderdeel van de natuur. Daarom zijn wij boer. Daarom maken wij graag jullie eten. We willen meer evenwicht in het debat over stikstof.”

Meer over dit onderwerp