Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Kabinet zoekt dringend oplossing voor milieubedreigend stikstofprobleem

  •  
09-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
varkens 3

Het kabinet is het erover eens: Nederland stoot te veel stikstof uit. Jarenlang boodt het Programma Aanpak Stikstof (PAS) de Nederlandse bouw- en agrarische sector een manier om de strenge milieumaatregelen van de Europese Unie te omzeilen. Eind mei zette de Raad van State, tegen de verwachtingen van het kabinet in, een punt achter PAS.

Plotseling zitten veel bouwprojecten in de problemen. Meer dan 18.000 projecten kunnen mogelijk niet doorgaan, waaronder plannen voor windmolens, wegverbredingen en zelfs de uitbreiding van De Efteling. Twee grote uitstoters van stikstof, de land- en woningbouw, vragen om de aandacht van de politiek.

Volgens D66 moet de veestapel gehalveerd worden. Nederland houdt te veel varkens en kippen op een te klein stukje Europa. Al deze dieren stoten samen ongeveer 70 procent van de schadelijke stikstof uit.

Nederland produceert daarnaast volgens D66 een overschot aan vlees, waar op dit moment juist steeds minder vraag naar is. D66 is daarom ook voorstander van een ander duurzaam initiatief: de kringlooplandbouw. Minister van Landbouw Carola Schouten (CU) vertelde deze zomer bij Pauw over deze duurzame oplossing voor de overproductie van onder andere vlees en melk. Echter, volgens Schouten is het halveren van de veestapel een te makkelijke oplossing voor het stikstofprobleem. Zij legt de nadruk juist op het verduurzamen van veevoer en het verhogen van de voedselprijzen. Dit beschermt niet alleen het milieu, maar ook de Nederlandse boeren.

CDA en VVD, twee populaire partijen voor de agrarische sector, zien minder in het veranderen van Nederlandse boerenbedrijven. Ook vinden de regeringspartijen dat D66 het probleem eenzijdig bij de landbouwsector legt.

Wat is het gevaar van het stikstofprobleem?

Een overschot aan stikstof is een groot probleem voor beschermde natuurgebieden in Nederland. Stikstof zakt in de bodem, waardoor de grond verzuurd en aluminium vrijkomt. Dit zorgt ervoor dat eikenbomen sterven en vogels zich minder goed kunnen voortplanten. Ook verdringt de brandnetel, die goed groeit in verzuurde grond, andere nuttige planten. De dieren die deze planten eten, verdwijnen uit het gebied. In Nederland worden 160 natuurgebieden door de Europese Unie beschermd tegen de gevolgen van stikstofvervuiling.

Hoewel het kabinet druk in overleg is over een eerlijke oplossing voor de stikstofcrisis, is het nog de vraag of de genoemde maatregelen de milieuvervuiling terug kunnen draaien. Voorlopig is het overschot aan stikstof in de beschermde natuurgebieden nog niet verdwenen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.