NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Oud-minister Hirsch-Ballin moet getuigen in zaak Julio Poch

23 jun 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Julio Poch
Oud-minister van Justitie Ernst Hirsch-Ballin mag gehoord worden door de advocaten van Julio Poch. Zij willen bewijzen dat Poch nooit acht jaar lang in een Argentijnse cel beland was als de Nederlandse staat zich niet actief met de zaak had bemoeid.  
De overheid verzette zich tegen de verhoren, die bij de rechter-commissaris gaan plaatsvinden, maar de rechter in Rotterdam wees vandaag het verzoek van Pochs advocaten Geert-Jan en Carry Knoops deels toe. 
Ze hebben namens Poch een procedure tegen de Nederlandse staat aangespannen, omdat ze vinden dat Nederland onrechtmatig heeft gehandeld met de indirecte uitlevering van de voormalige Argentijn aan zijn vaderland.
Eind vorig jaar maakte Poch samen met zijn advocaten bekend welke zeven belangrijke getuigen zij graag willen horen. Een daarvan was dus de voormalig minister van Justitie Ernst Hirsch-Ballin. Geert-Jan Knoops zei daarover bij ons aan tafel: " Het blijft een schakel die nog opgehelderd moet worden. Het is het laatste stukje van de puzzel. We hebben de hele zaak van Julio Poch gereconstrueerd - we weten eigenlijk alles - maar wat we nog niet weten is wat precies de politieke motieven en interventie is geweest."
Vandaag is Julio Poch officieel zijn procedure tegen de Nederlandse staat gestart. Hij vertelt erover met advocaten @gjknoops en @CarryKnoops . Zij willen zeven verdachten, waaronder oud-minister van justitie Hirsch Ballin, horen over de politieke motieven en interventie. #Pauw pic.twitter.com/UoXZ819dhG
"Er is een document opgedoken waar een politiebron, kennelijk ook uit gewetenswroeging, tegen onderzoeksprogramma Argos heeft gezegd dat eind 2007 een opdracht is gekomen vanuit de toenmalige minister van Justitie (Hirsch-Ballin) om de zaak door te zetten, terwijl het onderzoeksteam dat zich toen met de zaak bezighield er eigenlijk geen aanleiding toe had. Het bewijs was te zwak en men realiseerde zich dat ze eigenlijk geen zaak hadden," zei Knoops.
Het verzoek om Hirsch-Ballin te horen houdt volgens Knoops verband met de schadeclaim van circa 5 miljoen euro die Poch van de Staat eist. Poch stond in Argentinië terecht voor het uitvoeren van de zogenoemde dodenvluchten tijdens het juntabewind (1976-1983). Bedwelmde politieke gevangenen zouden daarbij levend boven zee uit vliegtuigen zijn geduwd.
7 getuigen poch
(De zeven getuigen die Poch's advocaten willen horen)

Het verzoek om ook oud-minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen te mogen horen wees de rechter af. "De rechtbank is van oordeel dat uit hetgeen Poch heeft aangevoerd, geen concrete aanwijzingen volgen dat Verhagen betrokken is geweest bij de zaak van Poch en waarover hij (concreet) zou kunnen verklaren."
Poch zat bijna acht jaar vast, maar werd in 2017 vrijgesproken. Vorig jaar heeft Knoops Nederland al aansprakelijk gesteld voor de schade die de oud-piloot heeft geleden, omdat Nederland volgens hem onrechtmatig heeft gehandeld bij zowel zijn arrestatie als de uitlevering aan Argentinië. 
Kijk hier het gesprek terug met Julio Poch en zijn advocaten van eind vorig jaar:

Meer over:

, , ,