Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Nog altijd 'incidenten' op studentenverenigingen

4 sep 2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
388 keer bekeken
Roeien
Elk nieuwe studiejaar proberen studentenverenigingen weer zoveel mogelijk leden te trekken. Lid word je niet zomaar, want je moet eerst 'even' de ontgroening doorstaan. Maar meer dan eens gebeuren daarbij incidenten en steeds vaker grijpen universiteiten in om een veilige studieomgeving voor de nieuwe eerstejaars te garanderen. En ook na de ontgroening gebeuren er incidenten die verenigingen liever binnen de eigen deuren willen houden.

Vindicat

Afgelopen jaar kwam studentenvereniging Vindicat in Groningen in opspraak nadat een ouderejaars op het hoofd van een aspirant-lid ging staan, dat er  hersenletsel  aan overhield. Ook kwam de vereniging in het nieuws om ‘de oprechte almanak’, een bangalijst met daarop namen en telefoonnummers van enkele vrouwelijke leden. De makers ervan werden geschorst en de vereniging maakte afspraken met de universiteit om herhaling te voorkomen en seksisme in de vereniging aan te pakken.

‘Slet van het Seizoen’

Toch kwam Vindicat afgelopen week weer in het nieuws. Roeivereniging G.S.R. Aegir, verbonden aan Vindicat, publiceerde een artikel dat lijkt op de eerder verschenen bangalijst. Door de seksistische ondertoon leidde het artikel tot grote controverse. Beide verenigingen hebben afstand genomen van het artikel. "De seksistische column is beneden alle peil en vooral richting onze vrouwelijke leden zwaar beledigend. Voor seksisme is geen plaats binnen onze mooie roeivereniging", zegt Sándor Kruse, voorzitter van Aegir.
Toch is het incident op de sportvereniging los te zien van de gebeurtenissen op de gezelligheidsvereniging vorig jaar. Jorien te Riet-Scholten, ab-actis van het aankomend bestuur van Vindicat, verklaart dat de verschillende subverenigingen niet op dezelfde manier verbonden zijn aan de oudste studentenvereniging van Nederland. "De hockeyvereniging bestaat volledig uit leden van Vindicat. Bij het roeien is dat niet het geval, maximaal zo’n tien procent." Het dagelijks bestuur van Aegir staat dan ook op zichzelf. "Maar ze dienen zich wel te houden aan onze normen en waarden, en dat is in dit geval niet gebeurd."

Schorsingen

Aegir meldt dat de auteur van het artikel en de eindredacteur van het blad voor de rest van het jaar worden geschorst. Vindicat schorst Aegir voor een jaar als subvereniging, waardoor Aegir niet welkom is in het pand van Vindicat. De schorsingsperiode moet worden gebruikt om ‘seksisme binnen de vereniging tegen te gaan’, aldus Vindicat-rector Stijn Derksen. Daarbovenop komt de sanctie van de universiteit en de hogeschool: Aegir mag niet deelnemen aan de opening van het Academisch jaar op 5 september. Daarmee lijkt de zaak afgedaan, volgend jaar krijgt de vereniging een nieuwe kans mits de verenigingscultuur is veranderd. 

Een overzicht van incidenten bij ontgroeningen de afgelopen jaren

- Een aspirant-lid van het dispuut Atomos, onderdeel van het Amsterdams Studenten Corps, verloor in januari 2017 een tand na geweld van een ouderejaars. Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek.
- Hersenletsel was er ook in Delft bij Virgiel, waar in 2016 een studente een zware hersenschudding opliep bij de ontgroening. De TU Delft besloot naar aanleiding van het incident de vereniging te verbieden deel te nemen aan de universitaire introductieweek voor nieuwe eerstejaars dit jaar.
- In 2016 bekladden leden van studentendispuut Sjap Eisjedies (verbonden aan de A.L.S.V. Quintus) een ‘gaybrapad’ in Leiden en bracht één van hen een Hitlergroet. Het voltallige dispuut werd eerder geschorst omdat vier van de leden in 2015 naakt door de Leidse binnenstad hadden gerend.
- In 2015 werd ‘een aantal’ leden van Minerva (Leiden) de toegang tot de sociëteit ontzegd, omdat ze een studentenkamer hadden omgebouwd tot ‘Nazi-kamer’ . Een ex-lid klapte eerder uit de school over andere misstanden bij de verenigingsontgroening.
- Bij het Groningse Albertus Magnus raakte in 2005 een student in coma nadat hij 6 liter water dronk nadat hij was ‘ ingewerkt’ voor de ‘kroegcommissie’. Vijf jaar later vervolgde het OM vier studenten die bij een dispuutsontgroening een aspirant-lid, verkleed als Sinterklaas , in de brand staken.
- In 1997 overleed een Groningse student nadat hij bij een welkomstritueel in zijn nieuwe studentenhuis een liter jenever had gedronken.
Meer nieuws, achtergronden en video's bij Pauw.

Populair bij BNNVARA