Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Nabellen met... Jan Vlug

  •  
12-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Jan Vlug
Het Openbaar Ministerie eist overwegend taakstraffen tegen de verdachten die vorig jaar de A7 bij Joure blokkeerden om anti-Zwarte-Piet-demonstranten tegen te houden. Telegraaf-journalist Wierd Duk volgde de rechtszaak op de voet en plaatst kanttekeningen bij het proces. Advocaat Jan Vlug vindt het juist volkomen logisch dat justitie de 34 Friezen vervolgt. Bij PAUW voerden ze een debat.

Wat vond u van het debat met Wierd Duk?

“Het was een leuke discussie. Over bepaalde dingen waren we het oneens, maar over sommige dingen vonden we wel overeenstemming. We vonden bijvoorbeeld allebei dat de toon van het Zwarte Piet-debat verschrikkelijk is geworden.”

In de uitzending zei u dat er te veel wordt gedoogd in Nederland. Daardoor zou de burger de wet gaan zien als een richtlijn. Is dat niet wat overdreven?

“Nou, dat denk ik niet ik. Doordat er veel gedoogd wordt, zien mensen niet meer scherp wat wel en niet mag. Zo zeggen sommige mensen bijvoorbeeld dat een weg blokkeren minder gevaarlijk is dan een anti-Zwarte-Piet-demonstratie door laten gaan. Maar zo werkt het niet. Burgers mogen dat niet zomaar besluiten. Iedereen moet zich houden aan de wet.”

Volgens Wierd Duk is er sprake van rechtsongelijkheid. Volgens hem werd een eerder, vergelijkbaar incident met Turkse mensen niet vervolgd. De actie van de ‘blokkeerfriezen’ wel. Wat vindt u daarvan?

“Daar kan ik me niet in vinden. Het Openbaar Ministerie maakt altijd een afweging op basis van de feiten. Wat is er gebeurd? Werd die weg wel of niet geblokkeerd? Is het verkeer wel of niet in gevaar geweest? Dat zijn vragen die worden gesteld. De Turkse mensen protesteerden op een brug waar weinig verkeer kwam, de Friezen protesteerden op een snelweg. Dat is nogal een verschil. Het is appels met peren vergelijken.”

De rechtszaak tegen de ‘blokkeerfriezen’ gaat volstrekt niet over Zwarte Piet, zei u. Zouden mensen zich er ook zo druk om maken als het niks met Zwarte Piet te maken heeft?

“Ik weet het niet. Ik bekijk het zo juridisch mogelijk. Deze rechtszaak gaat niet over Zwarte Piet. Dit is wel het seizoen van de Zwarte Piet-discussie. Daardoor staat deze zaak wel extra in de belangstelling, daar ben ik het mee eens. Maar het is onterecht om te zeggen dat dit klassenjustitie of een showproces is.  

Op Twitter reageerden sommige mensen onaardig op uw optreden bij Pauw. Daar reageerde u op. Waarom?

“Omdat het mijn ervaring is dat als mensen bozig worden om iets wat je hebt gezegd, je dan het beste kunt uitleggen hoe het zit. Daarna zeggen mensen vaak: nu begrijp ik het. Ik probeer de toon van discussies goed te houden. Door dingen uit te leggen, zakt de boosheid vaak weer. Twitter is een rottig medium, maar je moet met elkaar blijven praten.”
“Ik laat mezelf ook weleens overtuigen door goede discussies. Toen de Zwarte Piet-discussie opkwam, dacht ik eerst: handen af van Zwarte Piet. We zijn er immers allemaal mee opgegroeid. Als je meer genuanceerde mensen hoort praten, en – in mijn geval – eens naar Suriname gaat en de slavernij nog ruikt, verander je toch snel van mening.”

Zijn er dingen die u nog had willen zeggen waar geen tijd meer voor was?

“Volgens mij heb ik alles wel zo’n beetje gezegd. Ik vind het belangrijk om duidelijk te maken dat het in Nederland goed gesteld is met de rechtspraak en het Openbaar Ministerie. We hebben een fatsoenlijk land met een fatsoenlijk systeem. Ik kan ook advocatenpraatjes vertellen – en tegen het OM en tegen vervolgen zijn - maar daar schiet je niks mee op. Ik vind dat je naar de wet moet kijken, los van de emotie.”

Wat vond u verder van de uitzending?

“Er zaten allemaal ontzettend leuke mensen aan tafel. Peter Koelewijn is een schat van een man. André Kuipers ook. Na de uitzending heb ik nog een uur met hem gekletst over de advocatuur. Hij was heel geïnteresseerd. Het was een heel prettig gezelschap.”

Is het nog laat geworden?

“Ja, ik was na half 3 pas thuis.”

Bedankt voor uw tijd. Tot ziens!

“Geen dank!”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.