Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Mark Rutte, minister Bruins (Sport) en minister Grapperhaus (Justitie) gaan in gesprek met de KNVB over racisme in de voetbalwereld

  •  
27-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Rutte, Grapperhaus, Bruins

vlnr: Bruno Bruins, Mark Rutte, Ferd Grapperhaus

© Rijksoverheid

Premier Mark Rutte, minister Bruno Bruins van Sport en minister Ferd Grapperhaus van Justitie gaan in gesprek met de KNVB over racisme in het voetbal. Dit naar aanleiding van de racistische spreekkoren die tijdens de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior te horen waren. Deze waren gericht aan Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. De wedstrijd is daarna tijdelijk stilgelegd.

Sinds het incident wordt in de eerste minuut van elke voetbalwedstrijd – zowel bij het betaalde als amateurvoetbal – niet gespeeld om een statement te maken tegen racisme. Frenkie de Jong en Gini Wijnaldum brachten na een doelpunt van Wijnaldum ook een duidelijk signaal.

Donderdagavond zijn Minister Bruins en KNVB-directeur Eric Gudde te gast bij PAUW. Ze vertelden hoe het gesprek is verlopen en wat de politiek zou kunnen betekenen tegen racisme in het voetbal.

De week na het duel tussen FC Den Bosch en Excelsior spraken Jandino Asporaat, Gerald Roethof, Gershwin Bonivacia en Amma Asante over hoe ver racisme in Nederland reikt. Asporaat zei: “van de politiek verwacht je dat ze een statement gaan innemen, dat het de minister-president en de politiek moeten zijn die zegt: wij leiden jullie er wel doorheen.”

“De politiek neemt de leiding niet, terwijl ze wel een heel groot aandeel hebben gehad in het creëren van het huidige klimaat, waarin mensen vinden dat alle idioterie dat bij ze opkomt maar gezegd moet worden. Zonder daarbij na te denken wat de consequenties zijn. En ik ben het zat. En met mij heel veel anderen,” zei Amma Asante, oud-Tweede Kamerlid voor de PvdA, bij PAUW.

Strafrechtadvocaat Gerald Roethof vindt het apart dat discriminatie an sich niet strafbaar is in Nederland. “Er is geen aparte wetgeving daarvoor, maar het is wel strafbaar wanneer je een vuilniszak een uur te vroeg buiten zet,” aldus Roethof bij PAUW.

Het hele gesprek over hoe ver racisme in Nederland reikt, is hier terug te zien:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.