Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Manifest voor Keuzevrijheid: Vrij als Nederlander, maar niet als Marokkaan

  •  
24-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
Nationaliteitsrecht
“Wij, Nederlandse burgers met een tweede nationaliteit, de Marokkaanse, waar wij niet uit vrije wil voor gekozen hebben, wenden ons tot de Nederlandse samenleving en de Nederlandse overheid om ons te helpen verlossen van de angst en de onvrijheid die onlosmakelijk verbonden is met die tweede nationaliteit.”

Met dit statement openden twaalf Marokkaanse Nederlanders vandaag een manifest tegen de verplichte Marokkaanse nationaliteit. De Marokkaanse regering heeft volgens hen de afgelopen vijftig jaar een steeds sterkere grip gekregen op het leven en de vrijheid van geëmigreerde Marokkanen. Op dit moment geldt dat voor bijna 400.000 Nederlandse burgers.
Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat Nederland en Marokko een afspraak maakten die de Marokkaanse regering invloed gaf op de nationaliteit van Marokkaanse arbeidsmigranten. Sindsdien heeft deze regering volgens de schrijvers van het manifest de kans gekregen om via verschillende overheidsinstituties hun invloed op de Marokkaanse Nederlanders te behouden en versterken.

Door de bemoeienis van de Marokkaanse overheid in Nederland, voelen veel mensen met de verplichte dubbele nationaliteit zich niet veilig. Het weerhoudt ze bijvoorbeeld van het geven van hun mening over de behandeling en veroordeling van de Hirak-demonstranten. Ook ervaren ze dreiging van de Marokkaanse regering op gebied van bijvoorbeeld geboorte, echtscheiding, religie en seksualiteit in Nederland.

Tijd voor actie

De invloed van de Marokkaanse regering in Nederland heeft volgens Laila Ezzeroili, de schrijfster van het manifest, lang genoeg geduurd. Volgens haar moet de nationaliteit van Nederlandse burgers uitsluitend een zaak van de Nederlandse regering worden. Samen met 12 medestanders roept Ezzeroili op tot steun van de Nederlandse regering.

Ezzeroili vertelt daarnaast aan PAUW dat de Parlementaire Enquêtecommissie haar nog meer redenen gaf om het manifest te schrijven. Een parlementaire enquête is een van de zwaarste middelen die de Tweede Kamer kan inzetten om haar controlerende taak uit te oefenen. De commissie is momenteel bezig met het opstellen van een enquête “Ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen op religieuze en maatschappelijke organisaties”. 

Eind oktober zal deze enquête voldaan worden, maar de situatie in Marokko is er niet in verwerkt. Voor Turkije geldt dit wel. Volgens Ezzeroili is het van groot belang dat de ongewenste beïnvloeding door de regering van Marokko ook in deze enquête betrokken wordt. De Tweede Kamer moet zich bewust worden van de angst en onvrijheid waar Marokkaanse Nederlanders al jaren mee te maken krijgen.

Ook journalist Nadia Ezzeroili, de zus van de Laila, sluit zich aan bij het manifest. Vanochtend liet de verslaggeefster van de Volkskrant zich op Twitter uit over de invloed die de Marokkaanse regering heeft op haar leven en dat van haar Nederlandse man en zoontje.

Verander het nationaliteitsrecht

De schrijvers van het manifest roepen op tot een modernisering van het nationaliteitsrecht. Ze steunen daarbij het voornemen van de regering om Marokkaanse Nederlanders in de toekomst een keuze te laten maken voor één nationaliteit. Echter, de Marokkaanse regering stelt dat ze geen verantwoording af hoeft te leggen aan Marokkaanse burgers of aan de Nederlandse regering. Daarnaast dulden ze geen bemoeienis van Nederland met de nationaliteit van hun onderdanen. De vraag is of een modernisering van het nationaliteitsrecht door het verschaffen van een keuze tussen twee nationaliteiten in Nederland genoeg zal zijn, als de wet in Marokko onveranderd blijft.

De Balie in Amsterdam organiseert vanavond om 20:00 uur een debat over de 'Lange Arm van Rabat'. Daar zal gesproken worden over hoe de Marokkaanse regering na vijftig jaar invloed uitoefent op de levens van Marokkaanse Nederlanders en vooral wat de Nederlandse regering hieraan zou kunnen doen.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.