Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Limburg staat niet achter zwijnenjager

15-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) staat niet achter de Limburgse jachtopziener die zondag een aantal zwijntjes afschoot nadat ze gered waren door de brandweer. “Ik heb hem duidelijk gemaakt dat dit geen provinciaal beleid is,” vertelde Van der Broeck aan tafel bij Pauw. “Hij zei wel dat hij nog een andere akte had om dieren te schieten als ze een gevaar vormen.”
Toch ontstond er een flinke discussie in de studio, nadat bioloog Midas Dekkers de gedeputeerde erop wees dat de provincie een zogenaamd ‘nulbeleid’ heeft voor zwijnen. “Het beleid is dat als dieren in het buitengebied zitten, ze afgeschoten kunnen worden,” beet hij de gedeputeerde toe. Deze antwoordde, tot verbijstering van Dekkers, dat dit niet automatisch betekent dat elk zwijn afgeschoten moet worden, maar dat het wel mag.

Van der Broek wond zich vooral op over de opwinding die elders in het land ontstond. “Wat ik constateer is dat we in Nederland veel belangen te dienen hebben en dat zal je in goede samenhang moeten oppakken. Daar hoort ook een vorm van jacht bij. Als mensen daar niet tegenkunnen, moeten ze ook nadenken voor ze een biefstukje eten.”