Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Kamer wil appen achter het stuur als misdrijf bestraffen

  •  
30-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
telefoon in de auto
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een plan van VVD-Kamerlid Remco Dijkstra om te zorgen dat automobilisten te allen tijde twee handen aan het stuur houden. Allerlei Kamerleden maakten woensdag duidelijk dat er iets moest gebeuren aan het al rijdend berichtjes versturen, maar de voorstellen liepen behoorlijk uiteen.
Deze week deden vier partijen verschillende voorstellen om het aantal ongelukken door appen of bellen achter het stuur terug te brengen. Zo willen de VVD en de ChristenUnie dat het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden als "roekeloos rijden" wordt aangemerkt, net als bijvoorbeeld het rijden met drank of drugs op. De meerderheid van de Kamer steunt het plan van Dijkstra.  De VVD'er  vindt dat mensen te allen tijde twee handen aan het stuur moeten houden en anders net als andere "verkeershufters" onder deze wet moeten vallen.
Appen achter het stuur is een actuele kwestie. Vorige week kreeg een vrouw op Texel een taakstraf van 120 uur opgelegd en een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar. Zij had vorig jaar maart de 21-jarige fietser Yannick Frijns doodgereden. Het Openbaar Ministerie eiste zes maanden gevangenisstraf, omdat de bestuurder zou hebben zitten appen toen het ongeluk gebeurde. De rechter achtte dat, ook na controle van haar telefoon, niet bewezen. Afgelopen donderdag zat de vader van Yannick bij ons aan tafel, samen met voormalig verkeersofficier van justitie Koos Spee om te praten over de gevaren van appen achter het stuur. 
Een ruime meerderheid van de deelnemers aan onze poll is van mening dat op smartphonegebruik een celstraf moet komen te staan. Met het plan van de VVD lijkt een dergelijke straf daadwerkelijk mogelijk, nu De Tweede Kamer wil dat appen achter het stuur als een misdrijf wordt gezien en dus zwaarder bestraft kan gaan worden. 

Taakstraf

Nu is appen achter het stuur verboden, maar het staat niet expliciet in de wet. Daarom is het nu zaak dat het kabinet  in een wet vastlegt dat het gebruik van een smartphone door de chauffeur onder "roekeloos rijgedrag" valt. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat noemt het gebruik van smartphones in het verkeer een "grote zorg". 'Dagelijks zien we de slingerende fietsers en automobilisten en het doel is duidelijk: het aantal verkeersslachtoffers moet omlaag.'
Eerder vroegen we onze bezoekers al of er een verbod op smartphonegebruik op de fiets moet komen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.