Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

ICAN wint Nobelprijs voor de Vrede

  •  
06-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ICAN
De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). In het juryrapport wordt aangehaald dat de internationale spanningen hoger oplopen en dat de nucleaire dreiging hierdoor ook toeneemt. Ook wordt de nadruk gelegd op de humanitaire impact die kernwapens hebben op de wereld. De jury looft ICAN vooral voor de beweging die zij hebben gebracht in de spaakgelopen nucleaire ontwapening.

Noord-Korea

De jury haalt in hun verklaring uiteraard Noord-Korea aan, omdat het regime van Kim Jong-Un juist het kernwapenprogramma uitbreidt en moderniseert. Hiermee wordt de constante nucleaire dreiging weer voelbaar. Kernwapens worden gezien als de meest gevaarlijke wapens die ooit door de mensheid zijn geproduceerd. Daarom is het zo opmerkelijk dat uitgerekend kernwapens niet zijn verboden door internationale regelgeving.

ICAN

ICAN is een coalitie van landelijke organisaties uit meer dan 100 landen en zet zich in om het bovengenoemde juridische gat te dichten. ICAN is de belangrijkste organisatie uit de middenklasse, die heeft meegewerkt aan een verdrag dat in juli 2017 in stemming is gebracht bij de Verenigde Naties. 122 landen hebben ermee ingestemd. Zodra 50 landen het verdrag ratificeren, wordt het verbod op kernwapens bindend onder internationale wetgeving. Nederland heeft het verdrag nog niet intern geratificeerd, ons land heeft nog kernwapens op het grondgebied van de Verenigde Staten.

Stimulans

Helaas hebben alle landen die in het bezit zijn van kernwapens, en hun meest verwante bondgenoten, het verdrag nog niet geratificeerd. Zodoende ziet het Nobelcomité de prijs als een statement: anti-kernwapenbeleid wordt beloond. Ze hopen dat dit een stimulans is voor staten om actief toe te werken naar nucleaire ontwapening. Deze ontwapening is 71 jaar geleden ingezet bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, met toezegging van de vijf landen die toen al kernwapens in bezit hadden.

Onoverzichtelijke gevolgen

Het grootste argument om kernwapens te verbieden is de gigantische gevolgen die de ontploffing van een atoombom tot gevolg heeft. ICAN stelt dat hulporganisaties vaak machteloos zijn in het bieden van hulp aan slachtoffers van een nucleaire aanval. Ook houdt een kernaanval zich niet aan landsgrenen, waardoor van tevoren niet te voorspellen is wie slachtoffer wordt en wie niet. Zolang kernwapens bestaan en legaal zijn blijft er een constante dreiging voor de hele wereld bestaan. Naast de praktische en materiële gevolgen van een kernaanval, focust ICAN zich op de humanitaire gevolgen. ICAN heeft al zijn argumenten samengevat in een video.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.