Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Homohuwelijk Noord-Ierland vanaf vandaag legaal: teller op 33

  •  
22-10-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
297 keer bekeken
  •  
Regenboogvlaggen

Noord-Ierland is het laatste land binnen het Verenigd Koninkrijk waar het homohuwelijk illegaal was, tot vandaag. Daarmee staat de teller op 33 landen. In het najaar van 2017 waren het er 25, toen legaliseerden Malta en Duitsland het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht. Wat is er in de afgelopen twee jaar veranderd op het gebied van LHBTI+-rechten in de wereld?

In de Pride-week van 2017 schreef PAUW over de toen 72 landen waar homoseksualiteit gecriminaliseerd werd. In dat opzicht is er weinig veranderd, dat aantal is nu gezakt naar 70. Angola, Trinidad & Tobago en India hebben relaties tussen mensen van het eigen geslacht gedecriminaliseerd. Hieronder een overzicht van ILGA, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor gelijke LHBTII+-rechten. 

ilga_sexual_orientation_laws_map_2019

Strengere wetgevingen

Dus in drie landen is de wet aangepast. Maar het aantal landen waar homoseksualiteit strafbaar is, is met twee gedaald van 72 naar 70. In het Afrikaanse Tsjaad waren LHBTI+-relaties sinds 1967 niet strafbaar, maar sinds een wetswijziging eind 2017 staan er gevangenisstraffen van acht tot vijftien jaar op. 

Donald Trump weert transgenderpersonen uit Amerikaans leger

Tsjaad is niet het enige land waarin de LHBTI+-rechten zijn aangepast. President Donald Trump heeft in 2017 ervoor gezorgd dat transgenderpersonen niet meer openlijk in het leger mogen opereren. Zijn reden daarvoor is dat transitiekosten flink kunnen oplopen voor de Amerikaanse overheid en het leger moet zich kunnen focussen op waar het voor bedoeld is: defensie.

Sharia-wetgeving in Zuidoost-Azië

Begin dit jaar was het Zuidoost-Aziatische sultanaat Brunei veel in het nieuws vanwege nieuwe strafregelingen die het land invoerde. Deze zijn gebaseerd zijn op de islamitische sharia-wetgeving. Mensen die seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht, mogen volgens de nieuwe wetten gestenigd worden tot de dood. 

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat dit soort lijfstraffen onmenselijk zijn. Na veel internationale kritiek en boycots, heeft sultan Hassanal Bolkiah een maand later besloten de wet voor onbepaalde tijd op te schorten.

In buurland Indonesië is seks tussen mensen van het gelijke geslacht niet strafbaar, maar er liggen wel wetsvoorstellen klaar om het strafbaar te maken. Vorige maand heeft president Widodo de stemming voor een dergelijk wetsvoorstel tegengehouden. Waarom is niet duidelijk, maar waarschijnlijk omdat hij bang is voor een afname van het toerisme in zijn land.

Homofoob gedachtegoed is niet nieuw in Indonesië. In 2016 ging er een door de overheid gefinancierde haatcampagne tegen LHBTI+-ers van start. Het ‘Forum Umat Islam’ zorgt er naar eigen zeggen voor dat LHBTI+-ers uit het straatbeeld en uit de media verdwijnen. De overheid steunt ze: de minister van Defensie zegt dat ‘LHBTI+-ers erger zijn dan een kernoorlog’. Het Indonesische ministerie van Onderwijs doet haar best om hogescholen en universiteiten enkel toegankelijk voor hetero’s te maken.

Doodstraf van kracht in elf landen

In Afghanistan, Iran, Pakistan, Qatar, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen, Sudan, Somalië, Nigeria en Mauritius krijgen LHBTI-+ers de doodstraf als zij gearresteerd worden voor seks met iemand van het gelijke geslacht. En meer landen willen volgen.

Bijvoorbeeld Oeganda. Al jaren proberen parlementsleden wetsvoorstellen in te dienen die ervoor zorgen dat de doodstraf wordt ingevoerd voor LHBTI+’ers. “Homoseksualiteit is niet natuurlijk voor Oegandezen,” zegt de Oegandese minister voor Integriteit en Ethiek tegen persbureau Reuters

Vijf jaar geleden is ook al geprobeerd om de zogenoemde ‘Kill The Gays Bill’  door de regering heen te krijgen, maar dat wetsvoorstel werd niet illegaal beschouwd door de overheid. Voor president Yoweri Musevini is de huidige wetgeving ‘te gelimiteerd’.

Gelijke huwelijksrechten als politiek middel

Bondskanselier van Duitsland Angela Merkel is altijd open geweest over haar standpunt rondom het homohuwelijk: ze vindt het niks. In haar campagne van 2013 gaf de Bondskanselier aan het moeilijk te hebben met dit onderwerp en was bang voor het welzijn van de Duitse jeugd.

Is het homohuwelijk hier gebruikt als politiek middel? De meningen verschillen. Aangezien de oppositie en 83 procent van de Duitsers destijds voor gelijke huwelijksrechten waren, had Merkel geen andere keuze dan een wetsvoorstel in stemming te brengen. Het was dat, of een volgende verkiezing verlies draaien op dit onderwerp en de macht verliezen.

Eind 2017 is de wet in stemming gebracht. Zelf stemde Merkel tegen. Met 393 stemmen voor en 226 tegen, kunnen mensen van hetzelfde geslacht trouwen en kinderen adopteren in ons buurland.

Legalisering van het homohuwelijk

In de afgelopen twee jaar is er dus nogal wat veranderd op het gebied van LHBTI+-rechten in de wereld. Een aantal landen hebben strengere wetgeving geïntroduceerd, maar in andere landen is het homohuwelijk gelegaliseerd. Na Duitsland eind 2017 volgden Australië, Oostenrijk, Taiwan, Ecuador, Costa Rica en sinds vandaag dus Noord-Ierland.

In Costa Rica en Noord-Ierland is de legalisering nog niet van kracht. In Costa Rica is 26 mei de planning, en Noord-Ierland heeft Valentijnsdag als streefdatum.

Organisatie ILGA maakt elk jaar een uitgebreid overzicht van LHBTI+-rechten in de wereld. Klik hier voor meer informatie. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.