Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Het geraamte voor Rutte III ligt klaar, nu deze thema’s nog

9 aug 2017
  •  
leestijd 1 minuten
formatie
Vandaag pakten de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de formatie-onderhandelingen op. Na drie weken vakantie — Sybrand Buma werd tijdens de zijne aangereden op de fiets — is de agenda bomvol. Thema’s du jour: het energiebeleid en aardgaswinning in Groningen.
Informateur Gerrit Zalm heeft de sociaaleconomische basis van Rutte III in die drie weken uitgewerkt, zo melden diverse media. Het geraamte voor een nieuw kabinet is gereed. Nu de invulling nog.

Gaskraan

Aardgaswinning in Groningen is een beladen thema. Het huidige kabinet draaide de kraan dichter door schade van aardbevingen in de provincie, maar VVD en Mark Rutte voelen er niets voor de kraan volkomen dicht te draaien. In april legde (demissionair) minister van Economische Zaken Henk Kamp uit waarom .
D66 en ChristenUnie willen de gaswinning sneller afbouwen dan reeds is gedaan (een vermindering van 10 procent).  
De vier partijen spraken vandaag met de inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen, een manager van Gasunie en een ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken.

Energie

Het energiebeleid is mogelijk nog meer beladen. D66 en CDA zijn het naar verluidt oneens over de voorlopige klimaatparagraaf. Zo wil ChristenUnie een hogere energiebelasting, neemt D66 de klimaatdoelen van Parijs als uitgangspunt (door CO2-uitstoot aanzienlijk te willen verminderen), terwijl de VVD niet heel duidelijk is over de wijze waarop zij ‘Parijs’ wil naleven.
Inmiddels staat de formatieteller op 147 dagen.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA