Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Het Antoni van Leeuwenhoek steunt aangifte van Bénédicte Ficq tegen tabaksproducenten

  •  
01-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ficq
In 2016 deed advocate Bénédicte Ficq namens maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn. Het gaat om aangifte van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Het Antoni van Leeuwnhoek (AvL)-ziekenhuis steunt de aangifte.
'Het AvL doet als eerste ziekenhuis in Nederland aangifte in de lopende strafzaak tegen de tabaksproducenten. Met de aangifte in de lopende strafzaak tegen de tabaksproducenten vraagt het onderzoeksinstituut aan het Openbaar Ministerie (OM) om stappen te ondernemen tegen de tabaksproducenten. Volgens het AvL is het 'dweilen met de kraan open' en dat moet stoppen. Uit cijfers blijkt dat maar liefst 30 procent van de AvL-patiënten sterft aan de gevolgen van roken. Landelijk sterven in Nederland elke dag minstens 55 mensen door roken. Vrouwen overlijden nu al vaker aan longkanker dan aan borstkanker ten gevolgde van hun rookgedrag van twintig jaar terug', schrijft het AvL in een verklaring.
Advocaat Ficq is blij met de steun van het ziekenhuis. Tegenover de NOS zegt zij: 'Je bent niet alleen een goede arts als je patiënten goed behandelt, maar ook als je een preventieve, voorlichtende taak ziet. Deze stap van het AvL helpt hierin enorm. De tabaksindustrie moet gestopt worden.
In september 2016 zat Ficq bij ons in de studio om haar aangifte toe te lichten.  Ze klaagt de vier grootste tabaksproducenten aan voor poging tot moord of doodslag, poging tot zware mishandeling én van valsheid in geschrifte. Het is de eerste keer dat de tabaksindustrie wordt aangepakt via het strafrecht. Ex-rokers Lia Breed en Annemarie van Veen vertellen waarom het zo belangrijk is om de tabaksindustrie aan te pakken. 
De zaak wordt financieel met 100.000 euro gesteund door een vereniging van artsen. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten of het overgaat tot vervolging. De gehele verklaring van het AvL is hier te vinden .

UPDATE:

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) doet mee met de rechtszaak van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis tegen de tabaksindustrie. Dat liet bestuursvoorzitter Jos Aartsen donderdagochtend weten op Radio 1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.