Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Zorghuis Deurne genekt door financieel wanbeleid en onbehoorlijk bestuur

11 jul 2017
  •  
leestijd 3 minuten
Kitty Beelen
In mei 2015 zat eigenaar van het Zorghuis in Deurne Kitty Beelen bij Pauw vanwege grote problemen met het pgb. Eind dat jaar zou haar Zorghuis op de fles gaan. Nu oordeelt de rechter dat Beelen zelf schuldig is aan financieel wanbeleid en onbehoorlijk bestuur en veroordeelt haar tot het betalen van de resterende schulden. 
Eigenaar Kitty Beelen moest in mei 2015 zien te overleven met haar Zorghuis. De problemen die er destijds waren met het Persoonsgebonden Budget (PGB) kwamen dan ook heel slecht uit. De uitbetalingen aan de instanties gingen vaak mis, het geld kwam in veel gevallen niet op tijd op de goede plaats. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is verantwoordelijk voor de uitbetaling van Volksverzekeringen aan de zorginstellingen. De organisatie moest alle zeilen bijzetten om de problemen het hoofd te bieden. 
Onder de hashtag #pgbalarm luidden mensen destijds de noodklok op Twitter. Onder hen directeur Beelen. Ze moest de publiciteit zoeken om aan het geld te komen waar ze recht op had. Om de schade van de negatieve publiciteit te beperken bood de SVB volgens Beelen een snelle uitbetaling van het PGB aan in ruil voor een contract waarin ze geheimhouding belooft en het plaatsen van een positieve tweet, waarin ze zegt dat alle problemen zijn opgelost.
positieve tweet Kitty Beelen
Over de problemen met het PGB praatten we in mei 2015 met onder andere politiek commentator Ferry Mingelen , Elisabeth Buijtelaer (Thuiszorgorganisatie Haesebroeck) en Kitty Beelen.
Met het Zorghuis in Deurne had Beelen aanvankelijk goud in handen, zo leek het. De hoogwaardige, persoonlijke zorg in een prachtige omgeving sprak erg tot de verbeelding. Maar eind 2015 vroegen de eigenaren het faillissement aan van de facilitaire tak van het Zorghuis/Zorgdorp. Een langslepend conflict met de pandeigenaar had roet in het eten gegooid, zo beweerde Beelen.
Nu meldt het Eindhovens Dagblad dat de curator een hele andere lezing heeft. Geurt te Biesebeek (Aben & Slag Advocaten) kwam tot de conclusie dat er sprake is geweest van financieel wanbeleid en onbehoorlijk bestuur. "Hij becijferde dat er bij Facilitair sprake was geweest van grofweg tweemaal zoveel uitgaven als inkomsten. Ook waren jaarrekeningen niet gepubliceerd en was er voor het personeel maandenlang geen loonbelasting afgedragen, met als gevolg een belastingschuld van tonnen", schrijft de krant.
"Onder de voornaamste schuldeisers van de facilitaire tak van het Zorghuis/Zorgdorp was de zorg-bv. Die ging ruim een maand later eveneens op de fles.  De hele kwestie wekte eind 2015 en begin 2016 veel beroering in Deurne. Tientallen werknemers verloren hun baan, cliënten en hun familieleden zaten in de rats."
Beelen en Van Roekel hebben 'louter voor zichzelf gezorgd', luidt het oordeel van de rechter. Beelen en Van Roekel hebben zich tevergeefs proberen te verweren bij de rechter tegen de aantijgingen van Te Biesebeek. Al hun argumenten werden van tafel geveegd, zo leert het negen pagina tellende vonnis. De rechter rekent Beelen en Van Roekel zwaar aan dat zij vlak voor de faillissementen geld naar hun persoonlijke bv’s hebben overgemaakt, zonder duidelijke rechtsgrond. 
Nadat dit nieuws naar buiten kwam ontstond er verontwaardiging op twitter. Mensen hebben het gevoel dat ze voor de gek zijn gehouden door Beelen en Van Roekel.
Deurne verontwaardiging
Deurne verontwaardiging tweet 2

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA