Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Ex-vriendin verdachte Leeuwarden: 'Ze lieten hem aan zijn lot over'

20 okt 2015
  •  
leestijd 2 minuten
Het is onbegrijpelijk dat de 38-jarige ex-tbs'er die gisteren in Leeuwarden een vrouw doodsloeg en een andere vrouw mishandelde, op vrije voeten was. Dat vindt zijn ex-vriendin: "Ze hebben hem aan zijn lot overgelaten."

Esther Nagel deed haar verhaal in het tv-programma Pauw. Ze vertelde dat ze haar 38-jarige ex deze week nog had gezien. Hij leek rustig, vertelde ze, maar ze schrok wel van hoe hij eruit zag: "Hij had een rare uitdrukking. Hij was echt uitgeleefd."

Toen ze van een vriendin hoorde dat er iemand een vrouw had doodgeslagen en dat een andere vrouw was mishandeld, wist ze meteen wie de dader was. Ze vindt dat het voorkomen had kunnen worden: "Er is vaak gezegd: deze jongen die moet zo niet rondlopen. Die moet echt wel begeleiding hebben."

'Aan lot overgelaten'
Het is nog niet duidelijk of de ex-tbs'er begeleiding kreeg. Volgens Nagel werd haar ex 'aan zijn lot overgelaten'. Hij kon één keer in de week zijn medicijnen ophalen, en dat deed hij niet altijd, zegt ze: "Het is heel dom. Je sluit iemand zo lang op en dan zet je hem gewoon weer in de maatschappij."

Volgens haar waren er veel signalen dat het niet goed met hem ging. Zo liep hij in de winter op slippers buiten en schreeuwde hij regelmatig 'Allahoe akbar' (God is groot) op straat. Nagel zou het er ook met een wijkagent over hebben gehad. "Uiteindelijk vind ik dat ze hem nooit vrij hadden moeten laten. Deze man moet opgesloten blijven", zegt ze.

Begeleiding cruciaal
TBS-ers hebben volgens wetenschappers drie keer minder kans om weer de fout in te gaan dan mensen die alleen een gevangenisstraf hebben gehad. Maar, begeleiding is erg belangrijk, zei Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie, eerder vandaag tegen RTL Nieuws: "Mensen die zomaar zonder begeleiding ontslagen worden hebben meer kans op een misdrijf plegen in vergelijking met mensen die langdurig begeleid worden op hun terugkeer."

Bron: Pauw/RTL