Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Familierechercheurs. Je hoopt eigenlijk dat je ze nooit tegenkomt

  •  
22-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1063 keer bekeken
  •  
20170921-pauw-villerius_3
Ed Albersen is een van de 550 familierechercheurs in Nederland. Jessica Villerius volgde voor het programma De Familierechercheur hem en vijf van zijn collega's. "Je hoopt eigenlijk dat je ze nooit tegenkomt," vertelt Villerius. "Vaak zijn het grote moordzaken. We kwamen ze ook tegen bij de MH17, waar ze de families ondersteuning boden. We zien vaak de harde kant van het vak, en dit is de empathische kant, dat vergt heel andere expertise."
Een familierechercheur staat tussen het onderzoeksteam en de familie in. Aan de ene kant verzorgt hij de communicatie gedurende het onderzoek naar de familie, aan de andere kant biedt hij psychologische ondersteuning. "De kunst van het vak is empathisch vermogen hebben en je in kunnen leven in de situatie waar de familie zich in bevindt. Je moet snel kunnen overbrengen wat je voor ze kan doen," legt Albersen uit. "Je gaat een vertrouwensband aan."

Slecht nieuws

Het slechte nieuws wordt niet door de familierechercheur gebracht, dat doet de leiding van het onderzoeksteam. De reden daarvoor is volgens Albersen zodat de leiding weet wie de nabestaanden zijn en voor wie ze het onderzoek doen. "Daarna wordt de familierechercheur geïntroduceerd aan de nabestaanden, die in principe duurt tot de zaak bij het OM ligt, tenzij de wens van de familie daarin anders is."

Emoties

Soms is het moeilijk niet te worden meegesleept door emoties. "Wij hebben ook kinderen die het had kunnen overkomen. Naar de families ben je daar ook open en eerlijk in, je moet iets van je privé geven aan de familie zodat ze begrijpen dat het iedereen had kunnen overkomen," legt Albersen uit. "Soms krijg je boosheid over je heen, je hebt ook zaken waar niet gelijk een verdachte wordt aangehouden. Het is dan aan de familierechercheur om toch iedere keer nieuws te brengen om te laten blijken dat er nog steeds aan de zaak wordt gewerkt. De kracht om dit werk te doen krijg je uit de waardering van de nabestaanden."
Het was moeilijk toestemming te krijgen voor Villerius om de documentaireserie te maken."'Familierechercheurs zijn vrij nederig. Het gaat om de families, de rechercheurs staan op de achtergrond."
De Familierechercheur is hier terug te kijken.
Meer nieuws en achtergronden vind je hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.