Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

De gevaarlijkste snelwegbrug van Nederland is vandaag 53 jaar oud

1 feb 2018
  •  
leestijd 2 minuten
van brienenoordbrug
De Van Brienenoordbrug in Rotterdam, de gevaarlijkste kilometer snelweg van Nederland, is jarig. Op de oostbaan van de brug, bij de oprit Feijenoord, gebeuren de meeste ongelukken. Het is daarom door de Stichting Incident Management Nederland (Stichting IMN), een samenwerkingsverband van alarmcentrales voor de berging van personenvoertuigen, uitgeroepen tot het gevaarlijkste stuk snelweg in Nederland.
De brug werd vandaag in 1965 geopend door Koningin Juliana. 53 jaar later is hij uitgegroeid tot de gevaarlijkste kilometer snelweg van Nederland. Tussen de hectometerpalen 21,0 en 22,0 van de linkerbaan van de A16 op de Van Brienenoordbrug gebeurden vorig jaar 48 ongelukken.  Volgens de directeur van het bergingsbedrijf in dit gebied ontstaan de meeste ongelukken door de lage snelheid van het verkeer dat van de zeer bochtige oprit afkomt. 
Het wegvak op de Van Brienenoordbrug staat al jaren in de top tien van gevaarlijkste stukken snelweg van Nederland. Volgens Richard Doorneveld, directeur van de in dit gebied actieve IM-berger, doen de meeste ongevallen zich voor op de parallelbaan van de brug. Daar ontstaan ongevallen door de lage snelheid van het verkeer dat van de zeer bochtige oprit afkomt. 'Veel automobilisten onderschatten de lengte van de invoegstrook en voegen in voordat ze voldoende snelheid hebben', aldus Doorneveld.
Koningin Juliana opent de Van Brienenoordbrug (1 februari 1965)
Opmerkelijk was het grote aantal ongevallen op de A1 bij Barneveld. Dit stuk weg ligt vlak voor de afslag naar de A30. Op die afslag stagneert vaak het verkeer. Ook het beginstuk van de A28 bij de Uithof in Utrecht en van de A8 naar Zaandam waren in 2017 opvallend vaak het toneel van verkeersongevallen. Deze wegvakken laten al jaren een gestage stijging van het aantal ongevallen zien. Beide belandden in 2017 voor het eerst in de top tien van de stukken snelweg met het grootste aantal ongevallen van het land, volgens het bergingsbedrijf .