Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De ‘bodyslammende’ Republikein Gianforte krijgt taakstraf en anger management

13 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
gianforte
Eind mei raakte de zakenman en miljardair Greg Gianforte in opspraak. Hij was kandidaat voor een plekje in het Amerikaanse Congres namens de staat Montana. Journalist Ben Jacobs van The Guardian wekte die middag enorme ergernis bij Gianforte, dermate dat Gianforte hem  ‘bodyslamde’. De Republikein werd gisteren vrijgesproken.
Van het incident zijn geen videobeelden, maar wel een audiofragment, waarop te horen is hoe journalist Jacobs na zijn val zegt: “ You just body slammed me and broke my glasses .” Een televisieploeg van Fox News was getuige van het incident en verklaarde dat Gianforte de journalist naar de nek greep, hem tegen de grond werkte en hem sloeg.
Door de rechter in het Republikeinse bolwerk Montana is Gianforte maandag vrijgesproken van een gevangenisstraf. Wel kreeg hij 40 uur taakstraf, 385 dollar boete en 20 uur ‘ anger-management ’. De rechter motiveerde zijn oordeel als volgt:
“Het is niet mijn bedoeling om u vier dagen in de cel te krijgen. Ik denk niet dat dat de gemeenschap of de belastingbetaler ten goede komt.”
Gianforte bood in de rechtszaal zijn excuses aan Jacobs aan, nadat hij hem eerder al een excuusbrief had gestuurd. Daarin schreef hij:
“Mijn lichamelijke reactie om uw gelegitimeerde vraag was onprofessioneel, onacceptabel en onwettelijk. Aangezien ik zowel verkiesbaar als ambtenaar ben, had ik mij moeten houden aan de hoge standaard van de interactie tussen pers en politiek. Mijn behandeling van u voldeed niet aan die standaard.”
Greg Gianforte neemt volgende maand zitting in het Huis van Afgevaardigden voor de staat Montana — waarvoor hij in mei is verkozen.
Een aanwezige journalist vroeg Gianforte na afloop zin de rechtszaak hoe hij zich voorbereid op Washington, waar de parlementaire pers hem waarschijnlijk nog vaak zal herinneren aan dit incident. Die, mogelijk als vervelend ervaren, vraag ontweek Gianforte dit keer beleefd.

Meer over:

, , ,