Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Bloggers over Amerika kiest: De asociale media

  •  
02-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
EricFoto
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
De asociale media  
Door: Eric van der Meer in San Francisco
Het eerste debat is achter de rug. Het was de eerste van in totaal drie directe confrontaties tussen Hillary en The Donald. Ik ben er eerlijk gezegd niet voor thuisgebleven en heb achteraf de hoogtepunten - en vooral ook de dieptepunten - bekeken. Ben er blij om dat ik het niet live heb zitten kijken. Slecht voor je gezondheid. Slecht voor je bloeddruk. Waar er in het verleden altijd plaats was voor een gezonde politieke discussie tussen twee vrienden die politiek van mening verschillen, lijkt dat op dit moment niet of nauwelijks te kunnen.
Meningsverschillen worden vooral op de sociale media uitgevochten. Toen ik onlangs op Facebook openlijk mijn steun betuigde aan Hillary en Gavin Newsom (de Democraat in California die in 2004 als burgemeester van San Francisco als eerste in Amerika het homohuwelijk legaal maakte) werd ik voor fascist uitgemaakt en dat ik maar direct 'kon oprotten naar het land waar ik vandaan kwam' ...... Wauw!
De 'sociale media' is 'asociale media' geworden. Achter je computerscherm kun je lekker anoniem iedereen voor rotte vis uitmaken. Maar op straat wordt die discussie hier vermeden. Vooral ook omdat Trump-aanhangers hier in Californië in de minderheid zijn. Maar toen ik onlangs bij Starbucks een kop koffie dronk, zat er opeens een Trump fan naast me die openlijk vertelde dat hij blij is dat er ‘hulp onderweg is om IS een lesje te leren’.
Ik ben de discussie uit de weg gegaan, had geen zin in confrontatie op dat moment. Dat was een paar maanden terug. Als dat nu weer voorkomt zou ik die confrontatie wél aangaan en - om te beginnen - politiek correct mijn mening geven. Wetende dat dit soort discussies snel uit de hand kunnen lopen. Om een redelijk discussie te voeren heb je op zijn minst een beetje basiskennis nodig en een beetje inlevingsvermogen. En zoals één van mijn vroegere docenten op de HALO vertelde tijdens een college, is het onmogelijk tegen domheid te argumenten. Met dank aan Dhr. Henk Mijnsbergen voor deze wijze les.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.