Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

De alternatieve kankergenezer Klaus Ross gaat gewoon door

15 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Klaus Ross
De Duitse natuurgenezer Klaus Ross, die wordt vervolgd voor de dood van drie patiënten, behandelt in het Duitse Brüggen nog steeds mensen die lijden aan kanker.
Dat melden Duitse media dinsdag. In zijn praktijk, dicht bij de Nederlandse grens, gebruikt hij experimentele stoffen die beter zouden aanslaan dan chemotherapie. Ross kreeg aanvankelijk een beroepsverbod, maar hij heeft zijn licentie behouden.
De Duitse regering werkt aan strengere eisen voor een betere bescherming van patiënten tegen kwakzalvers. Aanleiding was de dood van drie patiënten van Ross uit Nederland en België. Zij overleden vorig jaar juli tijdens hun behandeling. De wetgeving in Duitsland dateert nog van voor de Tweede Wereldoorlog. Je hoeft alleen maar een diploma van de middelbare school te hebben, minimaal 25 jaar oud te zijn en geen strafblad hebben om als alternatief genezer te mogen werken.
In augustus 2016 was Klaas Tulp te gast bij ons aan tafel. Hij heeft alvleesklierkanker, met zeer slecht perspectief. Tulp vertelde destijds te geloven in de genezende gaven van Ross. Op gronde van zijn gevoel en verstand weigerde hij chemokuur en koos voor de alternatieve behandeling van Ross. Tulp was volgens de reguliere geneeskunde uitbehandeld, dus hij had naar eigen zeggen niets meer te verliezen.
Voormalig compagnon van Ross, André Hartel, acht hem wel schuldig aan de dood van de drie patiënten die zijn overleden nadat ze onder behandeling van de natuurgenezer waren. Twee patiënten kwamen uit Nederland, de ander uit België. Vier dagen nadat Tulp bij ons aan tafel zat, deed hij zijn verhaal. Ondersteund door oncoloog Jan Schellens van het Nederlands Kankercentrum, het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA