Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Dat scheelde weinig: het spoor oversteken terwijl de slagbomen dicht zijn

4 apr 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Spoor dicht -toch doorrijden
Je hebt haast, want je moet naar school of naar een belangrijke afspraak en dan zul je net zien dat die verrekte spoorbomen net dichtgaan. Heel irritant, maar je zult toch even moeten wachten, want onder een aanstormende trein komen is nog vervelender. Toch zijn er genoeg mensen die toch het risico nemen.
In 2017 zijn door ProRail  796 boetes uitgedeeld aan mensen die gevaarlijke situaties op het spoor veroorzaakten. Daarvan ging het meestal om fietsers en voetgangers die willen oversteken terwijl de spoorbomen dicht zijn. De voorgaande jaren was het aantal boetes lager, namelijk 517 bekeuringen in 2016 en 300 bekeuringen in 2015. Volgens de spoorbeheerder komt dat doordat ProRail fors inzet op de aanpak van overtreders.
Ondanks het strengere toezicht van ProRail, nemen mensen toch nog steeds het risico. Deze compilatie van RTL Nieuws laat zien dat het daarbij soms maar net goed gaat. Deze mensen mogen van geluk spreken dat ze nog in leven zijn.
Op YouTube zijn talloze soortgelijke filmpjes van hachelijke situaties op het spoor te vinden. ProRail plaatst soms zelf ook zo'n soort filmpje, om mensen te waarschuwen voor de gevaren.
Op het nippertje..
Ook wat verder van huis negeren mensen de spoorbomen wel eens. Bijvoorbeeld een deel van het peloton tijdens de wielerkoers Parijs-Roubaix in 2015. Precies toen de wielrenners bij een spoorwegovergang aankwamen, sloten de spoorbomen. Een deel van het peloton besloot desondanks toch door te rijden, terwijl het andere deel eieren voor zijn geld koos en wachtte tot de aanstormende TGV gepasseerd was..
Niet alleen de verkeersregels, maar ook de wielerreglementen schrijven voor dat je niet mag doorrijden als de spoorlichten aangaan en de bomen sluiten vanwege een naderende trein. Als je toch doorfietst, riskeer je diskwalificatie. Aanstaande zondag, 8 april, wordt overigens de 116e editie van Parijs Roubaix verreden. Ook dan zal het peloton deze spoorwegovergang kruisen.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's