Pauw

Dankzij deze chemopomp kunnen darmkankerpatiënten veel langer leven

  •  
22-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
Bas Groot Koerkamp
Mensen met darmkanker en uitzaaiingen in de lever kunnen spectaculair langer leven door een speciale chemopomp. Dat bleek uit onderzoek van het Erasmus MC onder Amerikaanse patiënten. Binnenkort worden de eerste patiënten in het Erasmus MC met deze pomp behandeld. Chirurg-oncoloog Bas Groot Koerkamp vertelt over deze succesvolle behandeling.
Waarom heeft het zolang geduurd voordat deze pomp naar Nederland is gehaald? Volgens Koerkamp komt dat omdat er freon gas in zit en dat is verboden in de EU. Desondanks wordt de pomp nu toch in Nederland geïntroduceerd. "Wij hebben eerst een andere pomp moeten ontwikkelen die werkt op butaan gas, want dan mag het wel. Koerkamp en zijn collega's mogen het medicijn voorlopig alleen nog in wetenschappelijk onderzoek gebruiken. Voordat zij de wereld echt overtuigd hebben om de pomp te mogen gebruiken, zijn we wel een aantal jaar verder. Desondanks is er een veelbelovende eerste stap gezet.
"'Het lijkt erop dat die pomp, ondanks al die andere nieuwe behandelingen, veelbelovend is en mensen daarmee dus ook aanzienlijk langer kunnen leven." Dat blijkt uit onderzoek dat Koerkamp samen met collega's uit New York heeft gepubliceerd.
Wat voor patiënten kunnen ermee geholpen worden? "Het gaat om een geselecteerde groep mensen met darmkanker, met uitzaaiingen in de lever. Maar alleen als de uitzaaiingen niet buiten de lever zitten en met een operatie weggehaald kunnen worden", aldus de oncoloog.
Koerkamp legt uit hoe de chemopomp werkt: "De pomp wordt geplaatst tijdens dezelfde operatie waarbij de uitzaaiingen worden weggehaald. Bij 80 procent komt de kanker weer terug. En die pomp wordt daarom tijdens de operatie onder de huid gebracht. De medisch oncoloog kan dan door de huid daarin prikken en het reservoir vullen met chemotherapie, die vervolgens twee weken lang, continu, in hele hoge dosis via het slangetje rechtstreeks de lever ingaat."
Meer Pauw? Klik hier.