Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Bloggers over Amerika kiest: The “have” and “have-not”

  •  
09-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
IMG_0042
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
The have and have - not
Door: José Munter in Montana
Als de onwelwillendheid van Hillary-supporters om met me te praten typerend is voor haar verkiezingscampagne, dan zie ik de reacties van Donald alweer helemaal voor me.
Het kostte me veel moeite om met een Hillary-aanhanger af te spreken. Niet dat ik ze niet kon vinden: er zijn er genoeg in Kalispell, Montana. Het eerste contact was altijd wel enthousiast maar een vervolgafspraak werd óf afgebeld óf ze kwamen gewoon niet opdagen. 
Ten einde raad ging ik naar het Democratisch hoofdkwartier hier in Kalispell. Maar daar wilden ze me niet eens te woord staan. Ze verwezen me naar Denise Juneau, die voor de Democraten herkiesbaar is als secretaris voor onderwijs in Montana. En hoewel Denise best een lieve meid zal zijn, wilde ik niet echt met haar spreken.
Maar toen kwam gelukkig Carol terug van vakantie. Carol is een vlotte vijftiger die vindt dat ze door schade en schande wijs is geworden en zodoende het recht heeft verworven om te kunnen vinden en zeggen wat ze wil.
Afgelopen zaterdag hadden we afgesproken bij Starbucks. En toen ik haar, bruinverbrand door de Italiaanse zon, aan zag komen lopen was ik toch een beetje opgelucht.
Carol neemt geen blad voor de mond en vindt deze verkiezingen vooral seksistisch: “De lat wordt voor Hillary veel hoger gelegd dan voor Donald”, steekt ze meteen van wal.
“Als Hillary zich zou gedragen als Donald Trump en zou zeggen wat hij allemaal uitkraamt, zou ze niet eens genomineerd zijn, dan had ze geen schijn van kans.”
En als Trump een vrouw zou zijn dan zou iedereen meteen doorhebben dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor wat hij zegt en doet.
Carol vindt dat de president van Amerika vooral respect moet afdwingen, ze is wat dat betreft niet loyaal aan een party maar eerder aan de kandidaat. Ze zegt dat ze eerder bang is voor wat Donald allemaal kan aanrichten dan dat ze vol liefde zit voor Hillary. Ze is van mening dat Hillary een echte politicus is die af en toe wel om de dingen heen draait en verkeerde keuzes heeft gemaakt, maar om haar nu een crimineel te noemen gaat haar te ver. Daarbij verwijzend naar de “zoekgeraakte” e-mails op haar persoonlijke server.
Ik vraag haar waarom zij denkt dat Trump zo populair is en veel aanhangers heeft.
Carol heeft zichzelf die vraag ook gesteld en is tot de conclusie gekomen dat Hillary vooral appelleert aan de “Haves.” De middenklasse die altijd op tijd zijn rekeningen betaalt, spaargeld op de bank heeft en hard werkt om vooruit te komen. 
Donald Trump daarentegen heeft zijn aanhang bij de “Have-not.” Mensen die teleurgesteld zijn in het leven, op bijstandsniveau leven en die van maand tot maand rond moeten komen. Verder denkt ze dat Hillary extra hard beoordeeld wordt omdat ze een vrouw is.
“We hebben lang en hard gestreden maar er is nog steeds geen gelijkwaardigheid in Amerika”
Hillary heeft, volgens Carol, zichzelf bewezen. Ze is een goede moeder, heeft vriendinnen en heeft carrière gemaakt als politicus. Ze is bij Bill gebleven na zijn affaires omdat dat háár het beste uitkwam; als ze haar ambities waar wilde maken was dat de beste keuze voor haar. Ze is berekenend en gecalculeerd maar wel een professional.
Carol hoopt dat meer stemmers uiteindelijk Donald Trump zien voor wat hij is: “Een leugenaar en manipulator en dat hij dus niet gaat winnen. Want dat zou heel slecht zijn voor Amerika, maar ook voor de rest van de wereld!”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.