Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Bloggers over Amerika Kiest: Op zoek naar de echte Trumpstemmer

11 okt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Lucas portrait
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
Op zoek naar de echte Trumpstemmer
Door: Lucas Hoogduin in New York  
Het is halftwaalf en ik kan niet slapen. Aan de overkant van de straat geeft een dakloze een drumconcert met twee stokjes op een vuilnisbak.
Ik vraag me af of dit nou een Trumpstemmer zou zijn. Iemand die het vertrouwen in de politiek heeft opgezegd, en nu hoopt op een radicale wijziging. Iemand voor wie het kapitalistische, democratische systeem niet werkt. Iemand die door de gevestigde orde beschouwd wordt als collateral damage , die door de politiek niet gezien wordt omdat zijn doelgroep te klein is om electoraal mee te tellen.
Overdag heb ik hem zien zitten, naast zijn hond. Op een stuk karton heeft hij zijn verzoek om mededogen opgeschreven, en nadat hij voor een dag weer gered is wat eten betreft en een bevrediging voor zijn verslaving (alcohol, pijnstillers, of sterker) heeft hij nu zijn high.
Leest hij kranten? Weet hij überhaupt dat er straks verkiezingen zijn, en dat de Messias in de vorm van Donald Trump is aangekomen? Misschien niet.
Ik ben al langer op zoek naar de echte Trumpstemmer, en dan bedoel ik niet de hardcore conservatieven die alles liever stemmen dan Clinton. Hier in New York, volgens een billboard van het kledingmerk Kenneth Cole de city where you can be openly gay and secretly Republican zal ik ze niet vinden. Als je hier vertelt dat je $110.000 moet verdienen om bij de top 10% te zitten kijken ze je in ongeloof aan. Van dat bedrag kan je niet rondkomen.
Eerder deze week zag ik upstate voldoende bordjes met Trump/Pence in de voortuinen staan. Daar is de afkeer van de politiek groot, en is de afgelopen 35 jaar, sinds het aantreden van Reagan, de middenklasse uitgedund; is het inkomen van de onderste 95% van de samenleving niet gegroeid, niet onder de Republikeinse presidenten en ook niet onder de Democratische; vraagt men om radicale verandering, en gelooft men dat Trump degene is die het kan brengen.
Terug in New York zie ik op 42nd Street dat de daklozen hun boodschap goed hebben afgestemd op de lokale doelgroep. De zwerver die het meeste bijval (en geld) krijgt heeft op zijn kartonnetje geschreven: “Fuck Trump”.

Meer over:

, ,