Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Bloggers over Amerika Kiest: De spanning loopt op

18 okt 2016
  •  
leestijd 3 minuten
portretIngrid
Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.
De spanning loopt op
  Door: Ingrid van den Hombergh in Chicago
Op dit moment zie je, naast 'spooky' huizen in verband met Halloween, steeds meer politieke uitingen in het straatbeeld verschijnen. Of het nu t-shirts zijn met de tekst 'Dump Trump', bordjes in de voortuin met 'Hillary for President' of 'Hillary for prison', je merkt dat datum van het 'moment suprême' steeds dichter bijkomt.
Ik woon, tenminste daar ging ik tot voor kort van uit, in een rustige, groene wijk. De bewoners zijn of gezinnen met kinderen of mensen die erg honkvast zijn en wonen, al voor tientallen jaren, waar ze wonen.
Sinds enkele weken ben ik geabonneerd op een digitale versie van het 'wijkkrantje'.  Na diverse mailberichten met het dringende verzoek om lid te worden, ben ik overstag gegaan en heb me aangemeld.  Elke dag ontvang ik netjes een samenvatting van wat mijn buurtgenoten die dag heeft beziggehouden. Van berichten of iemand een geschikte oppas kent, tot aanbevelingen voor een huisschilder, spullen te koop en een geplande garagesale. Ik lees de koppen door en ben vervolgens weer helemaal op de hoogte.
  Echter van de week viel mijn oog op het onderwerp 'Political sign destruction'.
Wat krijgen we nu, in mijn ogenschijnlijk nette buurt met (uiterlijk) beschaafde, respectvolle medebewoners worden vernielingen aangebracht aan bordjes met politieke uitingen. En niet alleen vernielingen, twee dagen later verschijnt in ons plaatselijke roddelkrantje het onderwerp 'Political sign stolen'.
  De schrijver van het eerste bericht is laaiend en zoekt getuigen van het voorval. Het bord, pro Trump, was 's middags in de tuin geplaatst en werd diezelfde dag uit de grond getrokken, vernield en beklad. De deurbel bleef bellen totdat de bewoner opendeed en het drama aanschouwde. Vervolgens komt er een beschrijving van de 'person involved'. Uiteraard zorgt dit bericht voor een stroom aan reacties. Kreten als kinderachtig, lafaard, vrijheid van meningsuiting en al snel wordt duidelijk dat de persoon die beschreven wordt als 'involved' alleen getuige is geweest en niet de dader is. Reacties van waar moet dit naartoe, tot politieke uitingen volgen. Waarop de redactie aangeeft dat dit medium geen politiek forum is.
Dan het bericht dat er een bord is gestolen. De auteur vertelt dat haar man getuige was. Vier personen zijn betrokken en nemen het bord, wederom pro Trump, mee en lopen weg. Op het moment dat de eigenaar het bord gaat terughalen en uit de handen van de 'dievegge' trekt, wordt hij door haar geslagen. Het bericht wordt afgesloten met een uitgebreide beschrijving van de 'daders'. Daarop komen reacties van verontwaardiging, gevolgd door, jawel, een adres en namen van de vermoedelijk betrokken vandalen. Maar, zo geeft een buurtgenoot aan, 'It is not very neighborly to accuse or put a name if this person that has not been found guilty'.  En wederom komt er een politieke, felle, discussie op gang.
De spanning loopt op, ook in mijn rustige woonwijk. Niet bij mij, ik ga morgen gewoon mijn Halloween versieringen ophangen.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA