Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Bernice Notenboom wil het bedrijfsleven de gevolgen van klimaatverandering laten zien

11 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
C_f7wzNWAAA_jzq
Bernice Notenboom is net terug uit het Noordpoolgebied. Ze deed er voor NASA drie weken onderzoek naar de sneeuwdikte en liet zich ophalen door 66 Nederlandse topbestuurders die ze de gevolgen van klimaatverandering liet zien. 
In opdracht van de NASA twee weken lang naar de Noordpool. Wie wil dat nou niet? Het klinkt mooi, maar de temperatuur viel nogal tegen. Het is normaal zo'n 20 graden onder nul. Nu was het 41 graden onder nul. Twee keer zo koud dus.
Bernice heeft de dikte van de sneeuw geweten. Maar waarom? Omdat de wetenschap er niets van weet. De satellieten van de NASA kunnen ijs en water zien, maar geen sneeuw. Waar de overgang tussen sneeuw en ijs loopt is niet bekend. Sneeuw is een deken en isoleert het ijs. In de wintertijd kan het ijs daarom niet groeien. De hoeveelheid ijs wordt steeds minder.
De avonturier liet zich nadien ophalen door 66 topbestuurders (o.a. van ESA, de NS, havenbedrijven en Rijksuniversiteit Groningen) die ze de gevolgen van klimaatverandering wil laten zien. Grote bedrijven hebben we nodig om het tij te keren. Zelfde geldt voor de politiek.  
Meer video's en achtergronden tref je hier.

Meer over:

,