Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Ben Oude Nijhuis is de Held van het jaar!

22 dec 2014
  •  
leestijd 2 minuten
Ben Oude Nijhuis, de man die de zorgproblematiek in verpleeghuizen opnieuw op de kaart zette, is door de kijkers van Pauw verkozen tot de Held van het jaar 2014. Maandagavond werd de uitslag in het programma bekend gemaakt. Omdat Oude Nijhuis inmiddels zelf overleden is, was zijn zoon te gast. Hij zei te hopen dat zijn vader iets bereikt heeft voor de zorg, zodat zijn strijd niet voor niets is geweest.
Zoon Ron Oude Nijhuis is trots op zijn vader. “In eerste instantie wisten we helemaal niet wat hij aan het doen was. Hij zei alleen: ik ben op televisie.” Oude Nijhuis ging die avond in debat met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid en ouderenzorg, wiens moeder in hetzelfde verpleeghuis woont als de vrouw van Oude Nijhuis. “Hij heeft gezegd: ik ga door tot de laatste snik en dat heeft hij ook gedaan. Hij deed het niet alleen voor mijn moeder, maar ook voor alle anderen.”

Volgens zoon Ron moet er nog veel in de zorg gebeuren. “Vorige week zondag zaten we met alle kinderen bij onze moeder en dan vraag je iets aan een verpleegster en hoor je weer: ik weet het niet, ik ben vandaag invaller.” Oude Nijhuis zelf overleed nog geen twee weken na de uitzending aan een hersenbloeding. Volgens zijn zoon is het maar goed dat zijn vader niet in een verzorgingstehuis terecht is gekomen. “Als die man z’n eigen haren niet had kunnen kampen, had hij niet verder gewild.”

Voor de verkiezing waren zestien kandidaten genomineerd. Met 31% van de stemmen won Oude Nijhuis met afstand de titel. De tweede plek was er voor de ebola-verplegers, de derde voor pater Frans van der Lugt. Hij werd dit jaar in Syrië vermoord.