Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Amerikaanse NFL-spelers trappen in val van Trump

24 sep 2017
  •  
leestijd 3 minuten
NFL spelers protest
Ruim 200 NFL-spelers, volgens een telling van persbureau AP, hebben zondag bij American footballwedstrijden geprotesteerd. De spelers knielden of gingen zitten toen het volkslied werd gespeeld, in plaats van dat ze gingen staan met hun hand op het hart. Een schande, volgens de Amerikaanse president Donald Trump. 
Aanleiding was een toespraak van Donald Trump afgelopen vrijdag, waarin hij zei: ' Zou het niet geweldig zijn als een van die NFL-eigenaren, wanneer iemand geen respect toont voor de vlag, zegt: 'Haal die klootzak uit het veld, nu meteen. Eruit! Hij is ontslagen. Ontslagen!' De afgelopen dagen ageerde Trump meerdere keren tegen spelers die wedstrijden aangrijpen om maatschappelijke misstanden aan de kaak te stellen. Colin Kaepernick van de San Francisco 49ers begon daar vorig seizoen mee, uit onvrede over de manier waarop zwarte Amerikanen worden behandeld door de politie.
Great solidarity for our National Anthem and for our Country. Standing with locked arms is good, kneeling is not acceptable. Bad ratings!

De NFL staat lijnrecht tegenover Trump

"Als Amerikanen kunnen we gelukkig vrij en openlijk over alles spreken", stelde de voorzitter van de Green Bay Packers. Zijn collega Robert Kraft van de New England Patriots, een Trump-aanhanger, zei dat hij "diep teleurgesteld was" over de opmerkingen van de president, meldt de NOS.
#Dolphins safety Michael Thomas explains why he took Donald Trump's remarks personally https://t.co/xjPwYmqSdz
Niet alleen in de NFL, maar ook in de basketbalwereld heerst er grote onvrede over de huidige president van de Verenigde Staten. Dat blijkt wel uit de weigering van NBA-sterren als Stephen Curry, sterspeler van de kampioen Golden State Warriors, die weigerde op de uitnodiging van Trump in te gaan om op visite te komen op Het Witte Huis, na het behalen van de titel: een Amerikaanse traditie. Curry kreeg steun van die andere NBA-ster LeBron James.
U bum @StephenCurry30 already said he ain't going! So therefore ain't no invite. Going to White House was a great honor until you showed up!

Meest succesvolle troll ter wereld

Maar waarom haalt de Amerikaanse president het juist nu in zijn hoofd om ruzie te zoeken met topsporters, terwijl hij middenin een diepgewortelde crisis met Noord-Korea zit en zijn binnenlandse politieke agenda op een fiasco dreigt uit te draaien? Simpelweg, omdat hij dit altijd doet en nog succesvol ook. Of hij het nou instinctief doet of helemaal heeft uitgedacht: zijn tegenstanders trappen altijd in de val.
Trump kiest een thema en neemt vervolgens een extreem standpunt in. Als bijvoorbeeld de meeste mensen tegen illegale integratie zijn, komt hij met het extreme voorstel een enorme muur op de grens met Mexico te bouwen en de Mexicanen ervoor te laten betalen. Iedereen, inclusief zijn eigen achterban, weet dat Mexico dat niet gaat doen. En dat is ook nooit het punt geweest. Waar het echt om gaat is dat hij zijn achterban laat zien dat hij het punt serieus neemt, terwijl hij zijn tegenstanders op de kast jaagt en zoveel mogelijk verwarring probeert te zaaien, zodat zijn tegenstanders met dezelfde wapens proberen terug te slaan, waardoor ze de mensen die zij voor zich proberen te winnen juist van zich vervreemden.
Trump's strijd met de NFL volgt deze lijn perfect. Volgens Amerikaanse  polls staat 72 procent van de Amerikanen niet achter het protest van de knielende spelers tijdens het volkslied. Zij zien het als een gebrek aan respect en niet patriottistisch. Instinctief zitten zij aan dezelfde kant als Trump. Wanneer de Amerikaanse president ervoor had gekozen in simpele woorden het protest van de spelers te veroordelen en het niet met ze eens te zijn, zou er niet zoveel aan de hand zijn geweest en was iedereen er vrij snel overheen gestapt. Maar juist door de overdrijving te kiezen, door te pleiten voor het ontslaan van de 'knielers', laat hij een culturele oorlog ontbranden.
Door keer op keer voor deze strategie te kiezen, weet Trump zijn tegenstanders af te leiden van de grote onderwerpen, waarmee hij momenteel niet al te sterk staat, zoals de nucleaire dreiging van Noord-Korea en zijn pogingen Obama Care af te schaffen. De Amerikaanse president is daarom misschien wel 's wereld meest succesvolle troll .

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA