Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Al dat bloedvergieten in Game of Thrones is historisch juist

  •  
17-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
game-of-thrones
Game of Thrones is terug. De HBO-serie, gebaseerd op de fantasyboekenreeks A Song of Fire and Ice van schrijver George R.R. Martin, werd mateloos populair, en niet in de laatste plaats omdat de schrijvers belangrijke en geliefde personages heel plots de dood in schreven, tot grote schok van de kijkers.
Het bloedbad begon in het eerste seizoen. Ned Stark (gespeeld door Sean Bean) werd onthoofd en wie de boeken niet hadden gelezen, zagen dat niet aankomen. In het derde seizoen eindigde een drukbezochte bruiloft in een enorm bloedbad, en in de laatste scène van het vijfde seizoen stierf — surprise!  — de held van het verhaal, Jon Snow (gespeeld door Kit Harington).
De verhaallijnen in A Song of Fire and Ice (en daarmee die in Game of Thrones ) zijn gebaseerd op de middeleeuwse Rozenoorlogen, waarin de families York, Lancaster en Tudor vochten om de Engelse troon. In de boeken en de tv-serie zijn dit de families Stark, Lannister en Targaryen. Schrijver-historicus George R.R. Martin wordt geroemd om zijn realistische beschrijvingen van familievetes en oorlogen in zijn omvangrijke boeken.
De Noorse doctoraalstudent Celine Cunen vroeg zich af hoe waarheidsgetrouw al dat bloedvergieten op papier eigenlijk is, vergeleken met de gebeurtenissen in die Rozenoorlogen. Via een zoekrobot vond Cunen 407 namen van mensen die sterven in die oorlogen. Cunen zelf noteerde 328 doden in het Game of Thrones -universum.
Een overgrote meerderheid van beide getallen, bestaat uit mensen van adel. (Mogelijke verklaring: in die tijd bleven burgerdoden niet altijd genoemd, laat staan met naam en toenaam. Game of Thrones  zien we vanuit de ogen van de adel.) In het Game of Thrones -universum was 55 procent van het dodental van adel, in de dataset afkomstig uit de Rozenoorlogen was dat 68 procent.
Met andere woorden: mochten Daenerys Targaryen, Tyrion Lannister of Sanse Stark deze komende weken het loodje leggen, denk dan maar: ‘Zo ging dat nu eenmaal in zulke tijden’.
Klik hier voor meer cultuur of wetenschap.

Meer over:

game of thrones
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.