Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Afperser John de Mol wilde geld aan goed doel geven

29 apr 2015
  •  
leestijd 2 minuten
De man die ervan wordt verdacht tv-producent John de Mol en zijn familie te hebben afgeperst, deed dat niet uit zelfverrijking. Volgens Paul Emmelot, de advocaat van de man, had zijn cliënt een aantal goede doelen voor ogen. “Hij heeft op de wereld een hoop leed gezien en dacht: ik ga er wat aan doen,” aldus Emmelot woensdag in het televisieprogramma Pauw.

De 70-jarige man, Dirk M., werd vorige week uit voorarrest vrijgelaten, omdat hij aan een ernstige vorm van dementie lijdt. De man uit Zeist werd 3 december opgepakt en zat sindsdien in de cel. De man terroriseerde volgens het OM ruim een jaar lang de gezinnen van John en zijn zus en presentatrice Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven waarin hij 5 miljoen euro eiste.

Volgens Emmelot is sprake van een ingewikkelde stoornis, waarbij dwangmatig handelen een grote rol speelt. Toen de zoektocht naar hem werd geopend, ging de man door met bedreigen en afpersen. Hij eiste zelfs meer geld. Emmelot: “Iedereen zou denken: het is tijd om pas op de plaats te maken, maar dat heeft hij niet.”

Compositietekening
M. herkende zichzelf niet in de compositietekening die de politie verspreidde en die op televisie was te zien. “Dat was aanleiding om een tandje bij te zetten,” zei Emmelot, die verder zei dat het naar omstandigheden redelijk goed gaat met zijn cliënt. “Het is een specifieke vorm van dementie. Je ziet het niet direct. Je kunt goede gesprekken met hem voeren. Zelf beseft hij dat hij dement is.”

M., die in 2013 begon met het schrijven van dreigbrieven, moet 18 juni op de volgende zitting bij de rechtbank verschijnen.