Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Zo veel mogelijk dieren vastleggen voordat ze uitsterven

12 nov 2017
  •  
leestijd 4 minuten
apen foto
Fotograaf Joel Sartore begon 25 jaar geleden met de Photo Ark. Zijn doel? Het vastleggen van zo veel mogelijk diersoorten. Inmiddels telt de database bijna 25.000 foto's van bijna 7.500 diersoorten. Pauw zet een aantal bijzondere en kleurrijke dieren op een rijtje.
De drietenige aalsalamander lijkt wel op een slang, maar als je goed kijkt zie je de kleine pootjes:
De panterkameleon kan allerlei kleuren aannemen, maar in dit geval kiest dit exemplaar voor neutraal groen:
Deze violetkleurige kreeftachtige lijkt toch wel heel erg op te vallen onder water:
Het Mexicaans wolharig grijpstaartstekelvarken heeft een lange naam, maar dit exemplaar wordt in de dierentuin waar hij woont liefkozend Simon genoemd:
De bananenetende vogelsoort Toerako is er in allerlei kleuren. Deze blauwe springt er extra uit door de felle snavel:
Deze zeeslak kiest voor maar liefst drie erg felle kleuren:
Voor een sabelsprinkhaan is de meest voorkomende kleur groen. Er zijn echter ook exemplaren in allerlei andere kleuren:
Dominic en zijn zonen, Gelada-apen, zijn echte kletskousen. Hun soortgenoten, die op de hoogvlaktes in Ethiopië leven, staan er om bekend voortdurend met elkaar te praten.
De Madagascarwitoogeend is een extreem bedreigde diersoort - in 2006 waren er nog negen volwassen en vier jonge eenden - waarvan in de jaren '90 werd gedacht dat ze was uitgestorven. Door een grote reddingsoperatie zijn er inmiddels weer enkele tientallen eenden.
Er bestaat niet zoiets als één soort giraffe, er bestaan er maar liefst vier met daarbij verschillende ondersoorten. Ondanks hun lengte van maximaal rond de vijf meter zijn giraffes erg snel, hun topsnelheid ligt op zestig kilometer per uur!
De Texaanse koraalslang is een gifslang die met zijn kleuren niet-giftige slangen imiteert. Er bestaat een ezelsbruggetje om te onthouden of je te maken hebt met een giftige variant: Red on black, venom lack. Red on yellow, deadly fellow. Dat geldt dan wel alleen voor de varianten in de Verenigde Staten...
De fretkat leeft op Madagascar en is er het grootste roofdier. Dit eenjarige exemplaar woont in een dierentuin in Omaha.
De gewone zeehond kennen we ook uit de Waddenzee. Deze zeehond glimlacht vriendelijk, maar het is een echte jager. In hun dieet zit vrijwel alles wat zwemt in de zee: vissen, kreeften en inktvis.

Meer over:

,