#PakketAAN

Over #PakketAAN

Gratis levering van pakketjes is toch heel normaal? Het liefst ontvangen we alles compleet, op tijd en op de juiste locatie, maar als het even kan willen we daar geen cent voor betalen. Bezorgers sjouwen met complete tuinsets, wasmachines en maandvoorraden hondenvoer. De pakketbezorger werkt zich in het zweet, maar de gemiddelde Nederlander is toch geïrriteerd als zijn of haar pakket niet op tijd arriveert of als het pakketje te vinden is vóór de deur of in de plantenbak.

Dagelijks zijn er ongeveer 6350 pakketbezorgers op pad om onze pakketten op tijd te bezorgen. Van die pakketbezorgers werkt ongeveer een derde in loondienst bij de grotere bezorgbedrijven als PostNL, DHL of DPD. Een klein deel is ZZP’er, maar het grootste deel werkt voor een onderaannemer. Dat zijn vaak zelfstandigen met personeel die in opdracht werken voor de grotere bezorgbedrijven. En daar zit het probleem...

Deze onderaannemers staan enorm onder druk. Er moeten steeds meer pakketten per uur bezorgd worden. Het gevolg? Een deel van de onderaannemers betaalt het personeel tegen de regels in per afgeleverd pakket, in plaats van per uur. Pakketbezorgers werken zich uit de naad om alle pakketjes op tijd geleverd te krijgen. Gemiddeld bezorgen ze er zo’n 170 pakketten op een dag. Dat is al een race tegen de klok. En hoe meer dichte deuren een bezorger tegenkomt op zijn route, hoe groter de uitdaging om alle pakketten kwijt te raken. Rambam toonde aan dat het bezorgen van 170 pakketten per dag bijna niet haalbaar is.

Om de pakketbezorger een hart onder de riem te steken lanceren Rambam en BNNVARA De Dag van de Pakketbezorger op 7 maart.
Zet op deze dag de pakketbezorger vooral in het zonnetje. Verras hem met een lekkere koek, geef hem een knuffel of doe hem een kleine financiële bijdrage cadeau. Zorg ervoor dat jij thuis bent en #PakketAAN!