Sfeerfoto van Pak De Macht
Pak De Macht
Pak De Macht

Vanaf donderdag 15 april om 21.00 uur opnpo3

In de zesdelige serie Pak De Macht kijkt Tim Hofman naar machtssystemen en mensen met macht. Wie trekken achter de schermen aan de touwtjes van de samenleving? Wie draaien aan de knoppen zonder dat jij het weet? En waarom kennen we die mensen eigenlijk niet?
Pak De Macht

Dossier WNF

Over de hele wereld zet het World Wide Fund For Nature (WWF), met het Wereld Natuur Fonds (WNF) als Nederlandse tak, zich in voor bedreigde diersoorten. Een nobel doel, maar niet zonder de nodige offers. Want waar een dier moet worden gered, komt soms een mens in gevaar. Zo ook in de Republiek Congo, waar inheemse bewoners van de Baka-stam werden verjaagd uit het gebied waar ze al honderden jaren in harmonie met de natuur leefden - soms zelfs met geweld. Heeft deze wereldverbeterende NGO neokoloniale trekjes? Je ziet het in de laatste aflevering van Pak De Macht. 

Personen in deze uitzending

  • Kirsten Schuijt - CEO WWF-NL (WNF) 

  • Rufin Mekozi - lid van de Baka-gemeenschap die leeft in het Congolese regenwoud en slachtoffer is van mensenrechtenschendingen 

Toezeggingen WNF

In ons gesprek met WWF-CEO Kirsten Schuijt deed zij twee toezeggingen: 

1.     Als het WWF geen positieve invloed kan uitoefenen op de Congolese overheid en er zo voor kan zorgen dat de Baka en andere inwoners van het gebied veilig zijn, zal het WWF vertrekken uit Messok Dja. 

2.     Als Schuijt weer mag reizen na versoepeling van de coronamaatregelen, zal zij voor de Baka staan en hen haar excuses aanbieden voor haar handelen, dat veel te laat kwam. 

 Pak De Macht blijft in contact met het WWF en de Baka. Zo houden wij vinger aan de pols of deze twee beloftes van het WWF ook echt worden waargemaakt. 

Bronnen

1.     Geldstromen WWF-NL naar Messok Dja

·        FTM, ‘Prooi voor een jagend WNF?’ 

·        WWF, ‘ToR Evaluation of the WWF NL funded Souanke Panhandle Conservation Program’ 

 

2.     Mensenrechtenschendingen 

·        Independent panel, ‘Embedding human rights in Nature conservation: From intent to action’ (pdf) 

·        De Volkskrant, ‘Rapport: WWF niet medeplichtig aan moord en mensenrechtenschendingen’ 

·        NRC, ‘WWF staakt steun in natuurreservaat Congo vanwege politieonderzoek’ 

·        Independent, ‘When WWF’s conservation looks like colonialism, it’s time for a new approach’ 

·        Buzzfeed News, ‘WWF Funds Guards Who Have Tortured And Killed People’ 

·        Buzzfeed News , ‘WWF Executives Were Warned Of Widespread Atrocities By Anti-Poaching Rangers The Charity Funded’ 

·        The Guardian, ‘Armed ecoguards funded by WWF 'beat up Congo tribespeople'’ 

·        Rapport VN-programma UNDP: onderzoek met bewijs dat de Baka bij Messok Dja werden blootgesteld aan lichamelijk geweld door parkwachters in dienst van het WWF. 

·        Forest People Program, ‘FPIC in Messok Dja: A report and assessment by FPP for WWF on the free, prior and informed consent process undertaken in respect of the proposed Messok Dja protected area in Republic of Congo’ (pdf) 

 

3.     Natuurbeschermers 

·        The Guardian, ‘Rights not 'fortress conservation' key to save planet, says UN expert” 

·        Rights and Resources Initiative, ‘Cornered by Protected Areas Brief’ 

·        World Resources Institute, ‘Climate Benefits, Tenure Costs’ 

·        IPBES, ‘Key messages from the IPBES Global Assessment of particular relevance to Indigenous Peoples and Local Communities’ 

 

4.     Macht WWF 

·        Wageningen Universiteit, ‘Funding for nature conservation: a study of public finance networks at World Wide Fund for Nature (WWF)’ 

Still WNF