Tim Hofman bijt zich in het tweede seizoen van Pak de Macht vast in de soms roestige machtssystemen en individuen met macht. Want er zijn nog altijd veel machtige mensen en invloedrijke organisaties. Het is tijd voor verantwoording, want een betere wereld begint niet bij jezelf, maar bij de machthebbers.

Dossier Schulden

Honderdduizenden Nederlanders zitten in de schulden. Ze staan rood, kunnen hun rekeningen niet betalen of hebben een creditcardschuld. Schulden beginnen meestal klein, maar lopen in razend tempo op door rente en incassokosten. Banken, verzendhuizen, incassobureaus, deurwaarders, schuldopkopers: al deze spelers in de schuldenindustrie verdienen duizenden, soms miljoenen euro’s aan jouw narigheid. Sommige bedrijven bestaan zelfs enkel en alleen om winst te maken over de rug van mensen met schulden. Wie hebben de macht schuldenaren te helpen in plaats van verder de verdoemenis in te drukken? Je ziet het in de tweede aflevering van Pak De Macht.

Personen in deze uitzending

 • Charly Toni – CEO Tinka (het verzendhuis van Wehkamp)
 • Kees Klaassen – CEO Credit Management Services BV & DirectPay Services BV

Het Schuldeisers Manifest

Pak De Macht heeft verzendhuizen, banken, schuldopkopers, incassobureaus en andere bedrijven gevraagd om ons Schuldeisers Manifest te ondertekenen en zo te beloven dat ze mensen zullen behandelen als mensen, niet als producten. De volgende schuldeisers hebben het manifest al ondertekend:
 • Wehkamp/Tinka
 • DirectPay*
 • GreenChoice
 • Aegon Nederland
 • Bol.com
 • Faircasso
 • Rebalance
 • in3
 • Betalis Financiële Diensten

Wil jouw bedrijf ook het Schuldeisers Manifest ondertekenen? Klik dan hier. (De lijst wordt regelmatig geüpdatet.)

* Toevoeging op de uitzending: DirectPay heeft het Schuldeisers Manifest inmiddels ondertekend. Omdat dit niet voor de gestelde deadline is gebeurd, kon dit echter niet worden meegenomen in de aflevering. DirectPay maakte na de opnames in een reactie kenbaar dat het reeds meerdere manifesten onderschrijft met een vergelijkbare inhoud als het Schuldeisers Manifest. Ook maken de punten uit het Schuldeisers Manifest volgens DirectPay al onderdeel uit van de procedures van het bedrijf. Daarnaast zegt DirectPay een actieve rol te spelen in het terugdringen van de schuldenproblematiek.

Bronnen

1. Aantal mensen met schulden
Panteia, ‘Huishoudens in de rode cijfers’ (pdf)

2. Schuldopkopers/DirectPay
De Groene Amsterdammer, ‘Één bedrijf is verantwoordelijk voor ruim tien procent van alle schuldzaken bij kantonrechters’
Investico, ‘U staat op een zwarte lijst’

3. Verzendhuizen / Wehkamp
- Het Financieele Dagblad, ‘Wehkamp in de bankschroef’
- Het Financieele Dagblad, ‘Ook dubieuze markt van kopen op afbetaling moet worden beperkt’
Kamerbrief uitkomsten onderzoek consumptiefkredietmarkt
RTL Nieuws, ‘Torenhoge rentes webwinkels aangepakt: 'Mensen mogen niet zo verleid worden'’

4. Kosten schulden
Follow The Money, ‘Waarom de schuldenindustrie blijft bestaan, ondanks de misère die ze maakt’
Nibud, ‘Overkoepelende blik op de omvang en preventie van schulden in Nederland’ (pdf)
NOS, ‘Schulden kosten Nederland 11 mld’
WhatsApp Image 2021-04-14 at 11.35.58 (1)