Tim Hofman bijt zich in het tweede seizoen van Pak de Macht vast in de soms roestige machtssystemen en individuen met macht. Want er zijn nog altijd veel machtige mensen en invloedrijke organisaties. Het is tijd voor verantwoording, want een betere wereld begint niet bij jezelf, maar bij de machthebbers.

Dossier EU

Flinke kans dat je spontaan in slaap valt bij het horen van de woorden ‘Europese Unie’. Toch heeft de EU nogal wat invloed op ons dagelijks leven. Ze zorgt er bijvoorbeeld voor dat voedsel geen verboden gifstoffen bevat, zodat je er niet ziek van wordt. Of dat je kind niet stikt in onveilig speelgoed.

Maar helaas: er gaat ook weleens iets mis in de EU, zelfs met al die regeltjes. In het Europees Parlement, bijvoorbeeld. Daar verdelen boeren namelijk hun eigen landbouwsubsidies. En in veel gevallen komen die subsidies dan in veel te rijke – of zelfs corrupte – handen terecht. Dat gaat om nogal wat geld: wel een derde van het totale EU-budget, zo’n 55 miljard euro per jaar. Waarom is het Europese landbouwsysteem zo scheef, en hoe kan het eerlijker? Je hoort het in de vijfde aflevering van Pak De Macht.

Personen in deze uitzending

Janusz Wojciechowski – Eurocommissaris van Landbouw
Lara Wolters – Europarlementariër, lid van de AGRI-commissie van het Europees Parlement (PvdA)

Wie Is Het?

Weet jij wie Frans Timmermans is? En Ursula von der Leyen? How about Ska Keller, of Iratxe García Pérez?

Brussel loopt vol met mensen die voor ons werken en de wet bepalen. Maar waar we in Nederland Mark Rutte of Sigrid Kaag nog best aan kunnen wijzen, wordt dat in de Europese politiek voor de meesten knap lastig. Maar die EU’ers hebben wel een zekere mate van macht over ons. Anders gezegd: om iemand verantwoordelijk te kunnen houden, moet je in ieder geval zijn of haar naam kennen.

Doe daarom hier de speciale 'Wie Is Het?'-quiz en test jouw kennis over degenen die in Brussel aan de touwtjes trekken. Wist je ze er nog niet uit te pikken? Geen zorgen, na de quiz ken je al die Eurokoppen prima uit je kop.

Bronnen

Sicco Mansholt en het ontstaan van de landbouwsubsidies

Dubbele petten boeren, rijke ontvangers en corruptie
  • Mediapart, ‘The MEPs shaping the Common Agricultural Policy and receiving its handouts’
  • The New York Times, ‘The Money Farmers: How Oligarchs and Populists Milk the E.U. for Millions’
  • Direkt36, ‘People close to Viktor Orbán began to take over his fallen enemy’s empire’
  • European Parliament, ‘Czech PM: MEPs call for conflicts of interest involving EU funds to be resolved’
EU thumbnail